Обзавеждане на кухнята - от какво да спестим и къде да похарчим повече?


Обзавеждане на кухнята - от какво да спестим и къде да похарчим повече?
Снимка: Pixabay

Покупката на собствено жилище или преместването в нов дом са вълнуващи моменти, които бележат едно ново начало. Едновременно с това обаче, тази стъпка често е свързана с големи разходи,  част от които и за обзавеждането. Затова в тази полезна статия сме събрали няколко идеи от какво да спестите и за какво в никакъв случай не бива да правите компромиси, когато обзавеждате кухнята.

Инвестицията в кухненска мивка си заслужава

Мивката е едно от най-полезните и използвани кътчета в цялата кухня. Имате нужда от нея, за да си измиете ръце, да подготвите продуктите за вечеря, да почистите мръсните чинии. Обективно погледнато използвате кухненската мивка поне по няколко пъти дневно. Ако изберете нискокачествена мивка, за да спестите от бюджета, вероятно много скоро тя ще изгуби красивия си вид, ще се появят следи от износване, а след това ще се наложи да я замените с нова.

За да си спестите усилията по премахването и монтажа, най-добре е още първоначално да заложите на мивка с високо качество и здравина, и най-вече да сте запознати за начина на ползване, за да сте доволни с години. Eдни от най-атрактивните мивки понастоящем, ведно с високия клас метални мивки, са композитните мивки.  Те даряват дома с уют с цветовото си многонообразие. Отличават се с масивност, шумопоглъщаемост и издръжливост в различни аспекти. Един от варианти е да заложите на кухненска мивка от полимермрамор.  Този композитен материал е най-достъпния клас, устойчив на кисилини, оцветявания, т.е. лесно се поддържа, но трябва да съобразявате да пазите от надрасквания, не ползвайте абразиви и внимавайте за поражения от някои остри пособия и стържещи дъното съдове – препоръчително е да поставите силиконова подложка на дъното, като най-уязвимата част.  Подобрен материал на пазара се предлага с допълнение от камъчета в горния слой, от порядъка на 2 мм, които са много твърди и правят по-устойчив материала на физико-механични влияния, а и като са по-шарени, по-трудно се забелязват евентуални забележки.  Най-предпочитания материал и в европейските страни е Гранита. Той има по-малко цветово разнообразие поради това, че частиците кварц /кварца е най-твърдата част, която се извлича от гранита в природата, за да се ползва за суровина и за композитни мивки/ по-трудно се оцветяват, но той е най-устойчив на надрасквания, макар и не до безкрайност.

Композитни мивки можете да откриете в различни цветове и форми /над 100  има на пазара/.

Композитната мивка предлага стилна и елегантна визия за всяка кухня. С правилните грижи и поддръжка, вашата кухненска мивка ще изглежда отлично в продължение на години!

Подходете практично, когато избирате уредите

Ако разполагате с ограничен бюджет или просто се стремите да избягате от ненужните харчове, то бъдете разумни, когато купувате кухненските уреди, особено по-малките такива. Замислете се наистина от какви уреди имате нужда и кои ще използвате често. Ако пиете кафето си винаги навън, не обичате да пиете смутита и рядко препичате филийки, например, абсолютно излишно е да инвестирате парите си в покупка на скъпа кафе машина, блендер или тостер, когато няма да намерят реално приложение. Вместо това спестете тези пари или ги използвайте, за да купите нещо друго, от което имате по-спешна необходимост.

Обърнете внимание на кухненските столове

Трапезните столове, които ще наредите около масата също са едно от нещата, за които си струва да отделите бюджет. Все пак това е мястото, където се събирате с цялото семейство, а понякога и с гости, за да се насладите на вкусна вечеря. Заради честото им използване, искате те да бъдат здрави, устойчиви и комфортни за сядане. Когато ги избирате, обърнете внимание на материала и изработката, също така тествайте, за да видите дали ще са удобни. Гарантираме ви, че ако направите правилен избор, ще може да се насладите на комфорт и ненадминат уют във вашата кухня дълго време.

Помислете добре, преди да купите скъп килим

Традиционно, когато избират подава настилка за кухнята, много домакинства залагат на теракота или ламиниран паркет, тъй като те осигуряват лесно почистване. Често пъти, за по-голямо удобство  и топлина се добавят и килими. Ако вие сте решили да надградите подовата настилка в кухнята с килим или подходяща пътека, съветваме ви да не инвестирате голяма част от бюджета си. Цената на скъп дизайнерски килим може да се окаже неоправдана, ако той е покрит в петна от храна или червено вино, например. Кухнята е мястото, където консумацията на храна и напитки е неизбежна, а често и замърсяванията по пода. Така че помислете внимателно и открийте килим, който да позволява по-лесно почистване и да предлага разумна цена.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.

Леонардо да Винчи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама