Опитните градинари правят това, за да спасят реколтата на доматите от дъжда


Опитните градинари правят това, за да спасят реколтата на доматите от дъжда
Снимка: iStock

Въпреки че доматите се считат за влаголюбиви култури, прекомерната влага е пагубна за тях. От честото поливане плодовете могат да се напукат и да се развият различни заболявания. Доматите не понасят и обилните дъждове, които  уплътняват почвата и за насажденията става по-трудно да извличат необходимите им хранителни вещества от нея. 

Дъждовното време благоприятства развитието на опасни заболявания като късна мана, брашнеста мана, гниене, гъбични инфекции.

Честите валежи ускоряват растежа на плевели. В случая плевенето трябва да се извърши възможно по-скоро, за да спасите реколтата.

Напръскайте доматите с това още сега и ще приберете първата реколта по-рано

Как да спасим реколтата на доматите в дъждовно време - тайните на опитните градинари

1. Разкопайте почвата

Това ще помогне да се избегне застояването на вода и уплътняването на почвата. Освен това корените на доматите ще се наситят с кислород. 

Разбира се, трябва да се погрижите за това предварително: направете канали в лехите, през които ще се оттича излишната вода.

2. Откъсване на излишните листа

Осигурете на доматите си добра циркулация на въздуха. За да направите това, можете да разредите листата и да премахнете издънките. Клоните на насажденията трябва да бъдат вързани възможно най-високо, така че плодовете да не изгният.

След дъжд изтръскайте всеки храст от водата, за да изсъхнат по-бързо доматите.

3. Не се увличайте с подхранването

При дъждовно време то по-скоро може да навреди, отколкото да помогне.

Полейте доматите само 3 пъти с това и реколтата им няма да има прибиране до късна есен

Най-често срещаното заболяване в условия на висока влажност е фитофтората. Можете да се отървете от него на ранен етап. В случая е препоръчително да се ориентирате по листата на картофите - ако са потъмнели, това означава, че скоро същите симптоми ще се появят и при доматите.

Ето и няколко доказани рецепти, които ще помогнат в случая.

1. Пръскане на доматите с разтвор от чесън

Вземете една и половина чаши нарязани скилидки чесън, залейте си с една кофа вода. Оставете за един ден, прецедете, добавете 2 гр калиев перманганат и разбъркайте. Пръскането се извършва на всеки две седмици.

2. Поливане на доматите с мляко

Разтворете 10 капки йод в  1 литър мляко или суроватка. Под всеки корен изсипете по 1 литър от тази течност.

Цветето, което задължително трябва да засадите до доматите и картофите, за да е богата реколтата им

3. Пръскане на доматите с пепел

Към 10 литра вода добавете половин кофа пепел. Настоявайте 3 дни, филтрирайте, добавете вода до достигане на обем от 30 литра. Добавете 50 гр течен сапун.

Първото пръскане трябва да се осъществи една седмица след засаждането на разсада в земята, второто - по време на първия цъфтеж и третото - веднага след появата на яйчниците.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама