Опитните градинари правят това, за да спасят реколтата на доматите от дъжда


Опитните градинари правят това, за да спасят реколтата на доматите от дъжда
Снимка: iStock

Въпреки че доматите се считат за влаголюбиви култури, прекомерната влага е пагубна за тях. От честото поливане плодовете могат да се напукат и да се развият различни заболявания. Доматите не понасят и обилните дъждове, които  уплътняват почвата и за насажденията става по-трудно да извличат необходимите им хранителни вещества от нея. 

Дъждовното време благоприятства развитието на опасни заболявания като късна мана, брашнеста мана, гниене, гъбични инфекции.

Честите валежи ускоряват растежа на плевели. В случая плевенето трябва да се извърши възможно по-скоро, за да спасите реколтата.

Напръскайте доматите с това още сега и ще приберете първата реколта по-рано

Как да спасим реколтата на доматите в дъждовно време - тайните на опитните градинари

1. Разкопайте почвата

Това ще помогне да се избегне застояването на вода и уплътняването на почвата. Освен това корените на доматите ще се наситят с кислород. 

Разбира се, трябва да се погрижите за това предварително: направете канали в лехите, през които ще се оттича излишната вода.

2. Откъсване на излишните листа

Осигурете на доматите си добра циркулация на въздуха. За да направите това, можете да разредите листата и да премахнете издънките. Клоните на насажденията трябва да бъдат вързани възможно най-високо, така че плодовете да не изгният.

След дъжд изтръскайте всеки храст от водата, за да изсъхнат по-бързо доматите.

3. Не се увличайте с подхранването

При дъждовно време то по-скоро може да навреди, отколкото да помогне.

Полейте доматите само 3 пъти с това и реколтата им няма да има прибиране до късна есен

Най-често срещаното заболяване в условия на висока влажност е фитофтората. Можете да се отървете от него на ранен етап. В случая е препоръчително да се ориентирате по листата на картофите - ако са потъмнели, това означава, че скоро същите симптоми ще се появят и при доматите.

Ето и няколко доказани рецепти, които ще помогнат в случая.

1. Пръскане на доматите с разтвор от чесън

Вземете една и половина чаши нарязани скилидки чесън, залейте си с една кофа вода. Оставете за един ден, прецедете, добавете 2 гр калиев перманганат и разбъркайте. Пръскането се извършва на всеки две седмици.

2. Поливане на доматите с мляко

Разтворете 10 капки йод в  1 литър мляко или суроватка. Под всеки корен изсипете по 1 литър от тази течност.

Цветето, което задължително трябва да засадите до доматите и картофите, за да е богата реколтата им

3. Пръскане на доматите с пепел

Към 10 литра вода добавете половин кофа пепел. Настоявайте 3 дни, филтрирайте, добавете вода до достигане на обем от 30 литра. Добавете 50 гр течен сапун.

Първото пръскане трябва да се осъществи една седмица след засаждането на разсада в земята, второто - по време на първия цъфтеж и третото - веднага след появата на яйчниците.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

С думи също може да се докосва. Дори по-нежно, отколкото с длани.

Януш Вишневски

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама