Орхидеята ще започне да цъфти по-бързо, ако направите това през есента


Орхидеята ще започне да цъфти по-бързо, ако направите това през есента
Снимка: iStock

Когато дръжката на орхидеята остане без цветове, това означава, че е време да направите проста манипулация. Най-подходящият период за нейното извършване е през есента и пролетта. Благодарение на нея цветето ще започне да цъфти отново.

Както трябва да направите с орхидеята през есента, за да започне да цъфти по-бързо?

Когато последното цвете изсъхне, трябва да наблюдавате растението известно време. Развитието на събитията може да протече по два сценария.

 

В първия случай дръжката остава зелена и еластична. Има живи пъпки - само върхът е изсъхнал. В този случай цветоносът се отрязва, като се оставя пънче на 1-1,5 см над третата долна пъпка. Ако дръжката е куха, тогава при поливане трябва да се уверите, че водата не попада в нея, в противен случай розетката може да започне да гние заради влагата. Кухата дръжка е добре да се третира с разтопен восък с цел намаляване на риска от проникване на вода.

Важно е да запомните, че резитбата се извършва с остър инструмент, който е предварително дезинфекциран. Точката на рязане се обработва с натрошени въглища или стрита таблетка активен въглен. Това ще намали вероятността от проникване на гъбички и бактерии.

Ако дръжката изсъхне след известно време и промени цвета си, тогава няма смисъл от извършването на тази процедура. В случая е необходимо дръжката да се отреже на ниво 1 см от основата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама