Парижки лукс: Хит при интериорните тенденции на 2024 (СНИМКИ)


Парижки лукс: Хит при интериорните тенденции на 2024 (СНИМКИ)
Снимка: iStock

Няма нищо толкова елегантно колкото вековен апартамент в Париж с таван като сватбена торта, подове с формата на рибена кост и мраморни облицовки. Просто помислете за думите „парижки шик“ и вероятно ще можете да извикате в съзнанието си стая със зашеметяващи прозорци от пода до тавана, извит диван и луксозни завеси и богато украсено огледало над камина.

Точно това е същността на парижката дизайнерска естетика, която доминира в социалните медии в момента. Днес ще ви представим по-добре ключовите елементи на парижкия декор и как да го внесете в дома си.

Вижте още: Демоде тенденции при кухненските уреди, които да избягвате

Какво е парижки лукс?

Не можем дори да си помислим за парижки интериор, без първо да обърнем внимание на екстериора и зашеметяващите архитектурни елементи, които осигуряват фона. Това, което смятаме за класически парижки апартамент, датира от средата на 1800 година - период, известен като епохата на Осман, кръстена на архитекта барон Жорж-Йожен Осман. Въпросният човек е бил накаран от Наполеон III да разруши цели квартали с тесни средновековни сгради в Париж и да ги построи обратно във велик европейски стил. Така че много от днешните парижки апартаменти естествено имат елегантните архитектурни детайли, свързани с тази епоха.

Но естетиката на парижкия дизайн не е да живееш в капсула на времето от 19-ти век. По-скоро става дума за овладяване на комбинация от традиционен и модерен минимализъм. Когато проектираме пространства със силни архитектурни характеристики, ние винаги се опитваме да постигнем баланс, така че да оставим архитектурните елементи да блестят, без да караме пространството да се чувства твърде тежко.

Ключови елементи от „парижки лукс“

Има няколко специфични архитектурни и дизайнерски елемента, които наистина определят външния вид. Парижкият декор е минималистичен, но обогатен с няколко неочаквано дръзки изявления. За тези от нас, които не живеят в дом от 19-ти век, декорирането в парижки стил ще бъде повече като внасяне на характер там, където той все още не съществува.

Ламперни стени

Докато облицовките на стени с дъски и тухли са много модерни днес, парижките апартаменти разполагат с панели от боядисани дървени корнизи. В парижкия интериор стените са боядисани в гълъбово бяло, сиво или съвсем светло розово. Ако истинската ламперия не е възможна, има някои чудесно причудливи тапети, които имитират външния вид.

Вижте още: Прасковен мъх: Как да внесете цвета на 2024 в интериора у дома (СНИМКИ)

Фризове на тавана

Друга ключова характеристика на парижкия декор е богато украсения таванен корниз, изработен от излята бяла мазилка или гипс, най-често с дизайн на листа, плодове и цветя. Тази пищна бяла облицовка е това, което придава на таваните вида на сватбената торта, който е неизменна част от естетиката на парижкия дизайн.

Розетки или медальони

Освен фризовете по тавана, в центъра на тавана на всеки парижки дом има богато украсена гипсова розетка или медальон със зашеметяващ полилей или модерно осветително тяло, висящо от него.

Мраморна камина

Парижките апартаменти обикновено разполагат с мраморни камини. „Повечето от съществуващите, които виждате в Париж, датират от 19 век или средата на 18-ти век. Ако имате камина, актуализирайте фасадата с мраморни плочки.

Парапети от ковано желязо

Богато украсените железни балкони са архитектурен елемент на толкова много сгради по големите булеварди на Париж. Тези балкони от ковано желязо са устояли на природните стихии, както и на изпитанието на времето. Ако нямате балкон, не трябва да позволявате това да ви попречи да прегърнете визията от ковано желязо. Вместо това помислете за добавяне на предпазители за прозорци от ковано желязо към фасадата на вашия дом.

Богато украсени огледала

В парижкия декор огледалата са много високи и първоначално са били вградени над камината. Но можете да постигнете същия ефект с високо огледало, окачено над конзолна маса или просто подпряно на стена – колкото по-голямо и по-богато украсено, толкова по-добре.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

На жените им е нужен повод, за да правят секс. На мъжете им трябва просто място.

Били Кристъл

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама