Подрязвайте краставиците по този начин за изобилна реколта


Подрязвайте краставиците по този начин за изобилна реколта
Снимка: iStock

След цялата тази упорита работа лошата реколта може да развали настроението ви. Но вече не - с тези съвети и трикове за подрязване на краставици ще имате много от тези зеленчуци, и то наистина добри!

Краставиците имат ли нужда от подрязване?

Краставиците в природата растат сами и никой не ги подрязва. Но е различно, тъй като те растат за оцеляване и производството на плодове не е чак толкова необходимо. Така че да, краставичните растения в градината се нуждаят от подрязване, ако искате обилна реколта.

Ползи от подрязването на краставици

 • Намален риск от гъбични заболявания: С управляем растеж и листа, има повече циркулация на въздуха, което позволява на растението да остане свежо и свободно от болести.
 • По-добри плодове и ефективен растеж: Чрез премахване на издънки и непродуктивни лози, растението насочва цялата си енергия към производство на плодове вместо листа, което води до по-богата реколта.
 • Без скриване в сянка: Намалената зеленина означава, че слънчевата светлина може да достигне до места, които обикновено биха били в сенките на листата. Слънчевата светлина е важна за растежа на краставиците.
 • Край на разпространението на болести: ако се подрязва в точното време, заразената листа и други части на растението могат лесно да бъдат отделени, като по този начин се намалява разпространението на болестта или инфекцията в цялото растение.

Как да подрязвате краставици, за да получите по-богата реколта

1. Подрязване на издънки

Издънките бавно узурпират и отклоняват енергията на растението за собствен растеж. Те израстват от пазвите на листата (ъгъл между листата и стъблото) или от основата на растението, обикновено около долните части на растението, точно като доматите, и никога не произвеждат цветя или плодове! Наблюдавайте постоянно появата им и след като забележите няколко, ги отрежете, когато са млади.

2. Селективно подрязване

Подрязването намалява разпространението на болести в растението. Ако откриете повредено или заразено листо, стъбло или плод, действайте и бързо отрежете с помощта на остра ножица за подрязване. Отрежете само засегнатата част от растението и не прекалявайте. Не се увличайте и не откъсвайте повече от необходимото.

3. Прищипване на върха

Можете да направите това два пъти, веднъж, когато вашето растение е младо и високо от 30 до 45 см, като прищипете или премахнете горния растящ връх на растението малко над първия листен възел. Това ще насърчи по-голям страничен растеж и по-силна коренова система.

По-късното подрязване е, когато вашето растение стане високо от 150 до 200 см; отрежете основното стъбло отново точно над първия листен възел, който идентифицирате, за да насърчите вертикалния растеж на лозата.

Вижте още: Мъжки и женски цветя на краставици: Каква е разликата?

4. Странично подрязване

Сега, след като сме осигурили страничен растеж, какво ще стане, ако вашето растение стане твърде широко и пораснат твърде много странични издънки? Това също може да попречи на способността на растението да произвежда краставици с най-добро качество. Ето какво трябва да направите. След като достигне разумна ширина, започнете да отрязвате излишните лози или листа, за да сте сигурни, че растението не е претоварено с листа. Оставете го да достигне ширина от 30-45 см преди всякакъв вид странично подрязване.

5. Подрязване на пергола

Много градинари използват пергола, за да контролират растежа и структурата на своите краставични растения. Ако сте един от тях, тази стъпка за подрязване е за вас! За да сте сигурни, че растението остава на определеното място и не расте над необходимото пространство, отрежете излишния страничен или горен растеж, като го държите задържан и стабилен върху перголата.

Допълнителни съвети за подрязване на краставици

Наблюдавайте вашето растение през целия вегетационен период. Ако забележите внезапно намаляване на производството на цветя, може би сте подрязали твърде много, което е нещо повече от една трета от растениет. Оставете растението да се възстанови.

И не забравяйте да използвате стерилизирани инструменти за подрязването. Почистете старателно вашите ножици, тъй като замърсените инструменти могат да разпространят болести и да причинят повече вреда, отколкото полза.

Вашето растение има нужда от почивка и възстановяване след подрязване. Избягвайте резитбата по време на екстремни метеорологични условия или неблагоприятни условия на околната среда, тъй като растението може да претърпи силен стрес, опитвайки се да оцелее.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Когато паднеш, все още не си победен. Истински победен си тогава, когато откажеш да станеш и да пробваш отново.

Най-четени | Най-нови


 • Хороскоп за днес, 10 юли 2024...
  Хороскоп за днес, 10 юли 2024

  Научете какво ви очаква тази сряда, 10 юли 2024, според зодията.  Овен Днес е ден на динамични промени и възможности. Изравняването на Луната с Юпитер във вашия приключенски сектор ви насърчава да излезете от зоната си на комфорт. Планове за пътуване или образователни занимания могат да ви донесат...

 • 3 зодии, които ще забогатеят през юли...
  3 зодии, които ще забогатеят през юли 2024

  Има нещо вълшебно в юли. Това е месец, който обещава слънчеви дни и комфортни нощи. Време е за плажни разходки, барбекюта и възстановяване на връзката с хората, които карат сърцата ни да се чувстват пълни. Звездите се подреждат, за да донесат неочаквано богатство на три щастливи зодиакални знака.  Телец Телци,...

 • Хороскоп за днес, 11 юли 2024...
  Хороскоп за днес, 11 юли 2024

  Научете какво ви очаква този четвъртък, 11 юли 2024, според зодията.  Овен Днес, Овни, може да почувствате прилив на енергия, който ви тласка напред. Това е идеален момент да се заемете с дългосрочни проекти, които са били на заден план. Вашите естествени лидерски умения ще бъдат подчертани,...

 • Късметче за всяка зодия за 11 юли 2024...
  Късметче за всяка зодия за 11 юли 2024

  Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 11 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Прекрасна изненада ще направи деня ви перфектен. Телец Любов и романтика ви очакват днес. Вижте още: Най-важната черта, от която всяка зодия се нуждае в сродна душа Близнаци Ще получите мечтаното...

 • Таро карта за всяка зодия за 12 юли 2024...
  Таро карта за всяка зодия за 12 юли 2024

  Научете вашата Таро карта за тази този петък, 12 юли 2024, според зодията.  Овен Карта Таро: Десет чаши Проблемите са неудобни, това е сигурно, но не сте ли изумени от това как приятелите ви изглежда излизат по начини, за които не сте и мечтали, защото сте попаднали в трудни моменти? Без тези моменти...

 • Късметче за всяка зодия за 10 юли 2024...
  Късметче за всяка зодия за 10 юли 2024

  Вижте какво е късметчето ви за тази сряда, 10 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Истинска изненада за вас от специален човек. Пригответе се за нещо незабравимо. Телец Най-малките мечти носят най-голяма радост - една от тях ще се сбъдне точно днес. Вижте още: 3 зодии, които ще забогатеят...

виж всички виж всички
Реклама