Полезно: Ето как правилно да се грижите за коледниче


Полезно: Ето как правилно да се грижите за коледниче
Снимка: iStock

Коледничето, научно известно като Шлумбергера, принадлежащи към семейство Кактусови. Името му идва от времето, когато цъфти, точно около празничния сезон на Коледа. Макар че е вид кактус, не живее естествено в горещи и сухи условия. Произхожда от влажните бразилски гори, затова ако искате да расте и цъфти в дома ви, трябва да следвате някои препоръки при отглеждането му.

Ето някои важни съвети, които ще са ви от полза:

Светлина

Коледничето предпочита ярка, индиректна светлина. Директната слънчева светлина може да изгори листата.

Вода

Това растение обича почвата му да е постоянно влажна, но не преовлажнена. Преполиването може да причини гниене на корените. Поливайте обилно, когато горният сантиметър от почвата се почувства сух на допир.

Вижте още: Поливайте цветята така и всички болести ще ги подминават

Температура

Идеалните температури са между 15-21°C. Понася по-ниски температури, но не е устойчив на замръзване.

Влажност

Като тропическо растение коледничето предпочита висока влажност. Ако домът ви е сух, можете да увеличите влажността, като поставите тава с вода близо до растението или използвате овлажнител.

Торене

По време на вегетационния период (пролет и лято) можете да подхранвате своя коледен кактус с балансиран, водоразтворим тор на всеки 2-4 седмици. Не торете през периода на почивка на растението през есента и зимата.

Вижте още: 5 продукта, които опитните градинари използват вместо тор

Подрязване

Подрязването в края на пролетта, след цъфтежа, може да насърчи растението да се разклони. Просто откъснете няколко сегмента от всяко стъбло.

Цъфтеж

За да стимулирате коледничето да цъфти, то се нуждае от период на хладни температури (12-13°C) и тъмнина (поне 13 часа на ден) за около 6 седмици. След този период увеличете светлината и температурата и растението трябва да започне да цъфти.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Ние не можем да променим никого. Можем само да го обичаме.

"Аз преди теб"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама