Ползи от отглеждането на бъз за дома, градината и здравето


Ползи от отглеждането на бъз за дома, градината и здравето
Снимка: iStock

Бъзовите плодове отдавна са известни като много полезни растения. Те са отлично пермакултурно горско градинско растение. Цветята, плодовете, листата, стъблата и клоните се използват в дома, кухнята, аптеката или градината.

Цветовете на бъза могат да се дестилират във вода от бъз, стягащо средство, използвано за приготвяне на лосиони за очи и кожа. Тази вода може да се добави към базово масло, за да направите мехлем, лосион или крем. Те също могат да се консумират сурови, дори пържени. Разбира се под формата на чай.

Плодовете на бъза могат да се използват за приготвяне на вино, конфитюр, консерви, багрило и лекарства за настинка и грип. Те са с високо съдържание на антиоксиданти, витамин С и имат имуностимулиращи свойства.

Листата на бъза са токсични, ако се погълнат в големи количества, но могат да се използват външно в мехлеми или като лапа за намаляване на отока и възпалението. Листата също могат да се втриват върху кожата като репелент срещу насекоми или да се направят течност чрез отвара и да се пръскат върху растенията като инсектицид и противогъбичен агент.

Стъблата на клоните могат да бъдат издълбани, за да се направят канали и духащи тръби, а зрялата дървесина е отлична за обработка на дърво.

Когато го отглеждате в дома си, бъзовите храсти (преди да станат големи дървета) могат да се използват като придружаващо растение, жив плет към оградата или ветрозащита. Плътната зеленина също е добро местообитание и гнездене за много видове птици и насекоми.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Истината е, че всички ще те нараняват; просто трябва да намериш онзи, за който си струва да страдаш.

Боб Марли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама