Посрещнете този Великден с италиански ястия


Посрещнете този Великден с италиански ястия
Снимка: broshurko.bg

Наближава Великден и всяка домакиня иска да създаде уютна и приятна атмосфера за празника. А това се постига главно чрез подредена и богата на ястия трапеза, около която се събира семейството и роднините. Но ако искате нещо по-различно за този Великден, с което да изненадате всички наоколо, можете да подготвите традиционни италиански ястия за предстоящия Великден. Ето какви са те:

Предястия

Класическото великденско предястие В Рим започва със специален вид салам, наречен коралина. Той се поднася върху филийки френски хляб и се комбинира със сирене, парченца твърдо сварени яйца, които са ритуално свързани с Разпети петък.

Друго задължително предястие за този празник е приготвянето на сезонна винярола - ароматно ястие, приготвено от пролетни зеленчуци и бобови растения, което включва фава, грах и артишок, задушени с парченца хрупкав гуанчале (изсушена свинска буза с подправки).

Южноиталианското великденско предястие обикновено включва и някакъв вид печено овче месо с гарнитура от печени картофи и други допълнителни ястия, които могат да включват сезонни зеленчуци или пикантни зеленчукови пайове. Пример за такъв специалитет е fave e cicoria (варена цикория и пюре от боб фава).

Великдески козунак

Великден би бил непълен без Великденския козунак и италианците също имат такъв, наречен касатиело. Само че той няма нищо общо с българския сладък козунак. Касатиело представлява кръгъл селски хляб с дупка по средата, който се приготвя от свинска мас и съдържа парченца салам, свински пържоли и типичното италианско сирене проволоне. В тестото се добавя цяло яйце с черупката, което се опича по време на готвене. В някои части на Италия приготвят касатиело без мляко, но добавят разбит белтък, което го прави много мек и пухкав.

Друго интересно ястие е торта Паскуалина – италиански великденски пай, който се приготвя от зеленолистни зеленчуци, като манголд и спанак, яйца и пълнежът се покрива от тестени кори.

Основни ястия

Любимите за всички италианци паста и ориз няма как да не намерят място във Великденската трапеза. Традицията повелява за великден в Италия да има лазаня, където между листовете се слага изобилно спанак. В друга част от страната лазанята включва цяла поредица от съставки, като твърдо сварени яйца, рикота, изобилен доматен сос, наденица, свински кюфтета – всичко това наредено между листите.

Оризът също  е абсолютно задължителен елемент от менюто за Великден, като италианците го смесват с аспержи, подправки, артишок и други съставки по вкус.

Сред основните ястия за Великден спада и задушеното агнешко във вино. В Абруцо агнешкото се приготвя в сос от яйца и сирене.

Десерти

В най-новата лидъл брошура ще откриете страхотни италиански десерти, като Тирамису и различни видове специалитети, които ще ви спестят времето и усилия от приготвянето им у дома. При това ще сте сигурни, че гостите ви ще опитат оригиналния вкус на тези италиански десерти.

И все пак, ако държите да приготвите нещо от италианските десерти у дома за Великден, можете да се спрете на печената пастиера, съдържаща рикота или извара, сушени плодове, портокалови кори, яйца и други подправки. Счита се, че този прекрасен пай е измислен от отшелник в манастир, който искал да направи такъв козунак за Великден, който да ухае на пролет и на новия живот, който настъпва след възкресението.

Великден в Италия не може да мине без големите шоколадови яйца, направени от фин млечен или черен шоколад и съдържащи изненада вътре. Те са символ на плодородието и обновяването на живота, така че колкото по-голям е размерът им, толкова по-добре!

Вече имате много идеи за празнуване на Великден по италиански. Разбира се, ако държите на някои от традиционните български ястия, нищо не ви пречи да вземете само част от идеите на италианците и да отпразнувате този Великден със смесена българо-италианска кухня!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Когато прегърне един мъж, жената иска да почувства неговата слабост, а когато го целуне - неговата сила.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама