Първата мобилна къща за “градски номади” посреща собственика си


Първата мобилна къща за “градски номади” посреща собственика си

Първата мобилна микро-къща за бездомни хора от проекта “Градски номади” бе предадена на новия си собственик, Боян “Боби” Кондов, вчера. Поставена е в района на Княжеската градина, като колелата позволяват да бъде местена из града.

Къщичката е изградена от екипа на “Градски номади” с помощта на Tворческо сдружение “Щипка” и група доброволци. Използвани са предимно рециклирани и дарени материали – дървени палета, изолационни плочи и винил от билборд. Интериорът e съобразен с нуждите на собственика и включва легло с вградени шкафове, сгъваема маса и рафтове за книги, а екстериорът – “тераса” с изкуствена трева и отварящ се покрив.

“Искахме да създадем дом, а не просто подслон за Боби. Къщичката е правена с много любов и внимание към малките детайли, които създават домашен уют,” споделят от “Градски номади”. “Същевременно, тя е една красива добавка към градската среда, която пасва идеално на модерния облик на София.”

В следващата си фаза – от септември 2015 – проектът “Градски номади” предвижда изграждането на 25+ мобилни микро-къщи годишно, както и на мобилни бани и перални. С тези алтернативни решения, проектът отговаря на основните ежедневни нужди на бездомните – подслон и санитарни условия – като се съобразява с номадския им начин на живот. Ще бъде разработено и социално предприятие, чрез което бездомните да развиват нови умения и трудът им да бъде заплащан.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Вчера бях умен, затова исках да променя света. Днес съм мъдър. Затова променям себе си.

Шри Чинмой

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама