С тази съставка ще стимулирате цъфтежа на орхидеите


С тази съставка ще стимулирате цъфтежа на орхидеите
Снимка: iStock

Стайните растения, особено орхидеите, добавят  елегантност към всяко пространство, било то уютен дом или оживен офис. Тези грациозни цветя са много красиви, но изискват специални грижи, особено когато изглежда, че губят своята жизненост. Ако откриете, че вашите орхидеи изглеждат увиснали или не цъфтят, не се притеснявайте. Ето как можете да стимулирате цъфтежа им с чесън на прах.

Чесънът като естествен стимулaтор за орхидеи

Вашите стайни растения, включително орхидеи, може да изсъхнат поради различни причини, като неправилно поливане или нападения от вредители. Чесънът, известен в кулинарния свят, също е пълен с хранителни вещества, полезни за вашите растения. Богат е на витамини C и B6, калций, калий, натрий и магнезий – всички те са от съществено значение за стимулиране на цъфтежа и растежа. Освен това неговите антиоксидантни и антибактериални свойства го правят отлично естествено средство за отблъскване на насекоми и подхранване на полезни микроорганизми.

Вижте още: Ето защо орхидеите трябва да се поливат с лимонов сок

Използване на чесън на прах 

Този естествен метод може да помогне на вашите растения да растат силни и здрави. Ето как да приготвите тор на базата на чесън:

  • Сварете чаша вода и я оставете да изстине.
  • Добавете чаена лъжичка чесън на прах към охладената вода.
  • След няколко минути прецедете сместа и я разредете с около литър вода.
  • Поливайте орхидеята си с този разтвор два пъти седмично.

Като алтернатива можете да поръсите чесън на прах директно върху почвата на всеки две седмици или внимателно да разтриете листата с напоен с чесън памучен тампон. Превенцията е ключова, когато се използват лечения за борба с вредителите и насърчаване на здравословния растеж на орхидеите.

Вижте още: 6 грешки, които вероятно правите и погубват орхидеята ви!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Вчера бях умен, затова исках да променя света. Днес съм мъдър. Затова променям себе си.

Шри Чинмой

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама