Студът няма да съсипете розите, ако направите точно това


Студът няма да съсипете розите, ако направите точно това
Снимка: iStock

Повечето рози се нуждаят от добър подслон за зимата. Но в случая не е достатъчно само да ги покриете. Какво точно трябва да направите с розите, за презимуват без щети?

Първо ги обработете: отрежете всички пъпки и листа.

Ако директно ги покриете във вида, в който са, растението ще продължи да диша и да изпарява вода. В този случай вместо сух въздух под подслона ще се създаде среда с повишена влажност. Това означава, че листата и издънките на розите бързо ще изгният и ще се превърнат в уютен "дом" за вредители и болести.

Преди да покриете розите, огледайте добре храста. Ако има слаби или болни издънки, отрежете ги в основата. По-слабите клони няма да оцелеят в студа и това ще унищожи целия храст.

Какво е особено важно да вземете предвид? Розите се нуждаят от индивидуален подход, спрямо техния сорт:

Хибридни и миниатюрни рози - по-добре е издънките на тези сортове да се отрежат наполовина.

Едроцветни увивни и храстовидни, повторно цъфтящи - отрежете дългите им издънки с една трета.

Увивни дребноцветни рози - обикновено не се режат. Издънките трябва само да се прищипят.

Вижте още: Подхранване на розите с кафе, ето как се прави


След първата слана подхранете розовите храсти. Това ще защити кореновата им система от замръзване. Покрийте основата на храстите с пръст, хумус или компост. Височината им трябва да е най-малко 30-35 см.

Не използвайте чист торф, пясък или дървени стърготини. Те абсорбират добре влагата. В случая при резки температурни колебания около цветята ще се образува ледена кора. Под нейния натиск, стъблата се напукват. А това е отворена врата за инфекции.

Преди температурата да падне под - 3 градуса преминете към същинския подслон.

Поставете дългите издънки на розови храсти върху слой от смърчови клони, огъвайки ги към земята. Може отгоре да ги покриете с борови иглички. Монтирайте дъги над розите или сглобете рамка от дъски с височина 50-60 см.

Поставете покривен материал. Можете да използвате картон. В началото на пролетта розите трябва периодично да се проветряват.

Тогава е добре да се покрият със смърчови клони издънките с височина 10 см. Слоят трябва да се с дебелина най-малко 10 см.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Не приемайте себе си твърде сериозно. Знайте кога да се присмеете на себе си.

Холи Бери

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама