Стъпка по стъпка: Как да си направите басейн в двора


Стъпка по стъпка: Как да си направите басейн в двора
Снимка: iStock/Guliver

Изграждането на басейн, където можете да се разхладите в горещите летни дни, не е толкова трудно. Можете да направите това и сами, като следвате стъпките по-долу:

1. Подготовка и план

Първата стъпка в изграждането на басейна е неговото оформление. Ако не сте уверени в своите инженерни умения, тогава изберете най-простата форма – правоъгълник или кръг. Това не само ще намали значително разходите, но и ще опрости цялата ви работа. Планът за басейн трябва също да включва информация за полагане на комуникации, инсталиране на филтри и поставяне на стълба, ако е необходимо.

2. Подготовка на яма

Изкопайте яма според оформлението на басейна си. Размерът й трябва да бъде с 40-50 см по-голям и малко по-дълбок от размера на планирания басейн. Дъното на ямата трябва да е леко наклонено към канализационната дупка.

3. Отводняване на басейна

Дъното на ямата внимателно се изравнява и уплътнява, след това се създава дренаж – слой от натрошен камък и пясък с дебелина около 30 см. Той трябва да бъде добре наситен с вода за максимално уплътняване.

4. Подсилване на дъното

На дъното се слага рамка за арматура, след което се излива бетон. Когато бетонът се втвърди, продължете с монтажа на кофража.

5. Монтаж на кофраж

Използвайте дървени дъски или шперплат. Монтирането на кофраж от шперплат е по-скъпо, но това ще ви спести прекомерното опесъчаване на стените. За да се предотврати деформирането на кофража под тежестта на бетона, на разстояние 0,5 м се монтират подсилватели, изработени от дървени греди.

6. Изливане на стени

След изливането на първия (15 см) бетонен слой се монтира предварително подготвена армираща мрежа и стените продължават да се заливат с бетонни слоеве. Стените трябва да бъдат направени с наклон от около 5 градуса навън.

7. Шлифоване, хидроизолация и довършителни работи

След като бетонът се втвърди, кофражът се демонтира, а стените се шлифоват. Това може да се направи с шлайф или ръчно. Извършете тази операция, докато стените са напълно подравнени. Препоръчваме ви използването на PVC фолио като най-добър вариант и за хидроизолация и за облицовка на басейна. То е с подходящ син цвят. Предпазва от бактерии, микроорганизми, гъбички и спори, които са във водата. PVC фолиото е еластично, благодарение на което перфектно следва контурите на басейна. Има голяма продължителност на живота и изгодна цена.

За декоративна украса на стените и дъното можете да използвате също мозайка, плочки и други.

Когато всички етапи са завършени, можете да продължите с инсталирането на помпено и филтриращо оборудване. По желание можете да инсталирате светлини, фонтани, водопади и други.

Водата в басейна трябва да се поддържа в добро състояние като се почиства често.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Понякога умът има нужда от време, за да приеме онова, което сърцето вече знае.

М.Анджело

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама