Топ методи за употребата на пепел, на които градинарите разчитат


Топ методи за употребата на пепел, на които градинарите разчитат
Снимка: iStock

От столетия пепелта се използва за торене заради съдържанието на калий, калций, фосфор и магнезий в нея. Тя попълва липсата на минерали в почвата и подпомага растежа на полезните бактерии. Освен това служи като защита срещу всякакви вредители и някои плевели. Брезовата пепел съдържа най-много калий.

Как да използваме правилно пепелта?

Пепелта може да се добави към почвата в суха или течна форма.

Суха

Пепелта може да се смеси с пръст (около 100-300 гр на квадратен метър) или да се излее в окоп непосредствено преди засаждането на семена или разсад. Ако пепелта се използва за борба с вредителите, тя се разпределя равномерно по повърхността около растенията, като по този начин създава защитна бариера.

Под формата на разтвор

Чаша пепел се разтваря в кофа с вода. С този разтвор растенията се поливат в корена. Важно е водата да не е много студена.

Под формата на инфузия

Настойката от пепел се счита за най-ефективният от всички методи за торене. За да я приготвите, напълнете 1/3 от кофата с пепел и долейте догоре с гореща вода. Оставете разтвора да престои от два дни до седмица, преди да го използвате. Готовата инфузия се прецежда през фино сито и растенията се поливат с нея. Можете също така да я използвате за пръскане на цветята. 

Важно е да се отбележи, че в случая става въпрос за пепел, получена от изгарянето единствено на иглолистни и широколистни дървета и храсти. Опаковките с храни, полиетилен и други синтетични отпадъци не трябва да попадат в огъня. 

Кои растения обичат пепелта?

Моркови

Пепелта съдържа повечето полезни микроелементи, необходими за растежа на морковите. Ако след дъжд или поливане добавите тор от нея в лехите, морковите ще станат големи и ще увеличите реколтата.

Пепелта може да се добави директно към почвата и по време на сеитбата на семената. След появата на първите издънки е добре да повтаряте процедурата веднъж седмично преди поливане.

Краставици

По време на периода на цъфтеж и формирането на плодовете на краставиците пепелта служи като допълнителен източник на калций и калий. За подхранване на почвата ще ви е необходима инфузия от нея. Прилага се на всеки 10 дни от началото на цъфтежа. Всеки храст се нуждае от около 0,5 литра разтвор. Ако краставиците растат на открито, можете да напръскате листата им с инфузия на пепел по време на периода на образуване на пъпките. Това не се препоръчва за краставици в оранжерии.

Лук и чесън

Пепелта предпазва лука и чесъна от гниене. Торенето с нея трябва да се прави два или три пъти на сезон. За 1 кв. м. ще са ви необходими около 500 гр пепел.

Тиквички

Ако тиквичките започнат да пожълтяват или по листата им се появят кафяви петна, използвайте пепел за подхранване. Тя съдържа всички необходими елементи за растежа им, с изключение на азота. Пепелта може да бъде разпръсната по лехите дори преди засаждане на семената - 1 чаша на 1 кв. м.

Зеле

Зелето вирее единствено върху неутрална или слабо алкална почва, така че е много полезно да го подхраните с пепел. Можете също така да я поръсите в сух вид върху листата му или да ги напръскате с разтвор от пепел и вода. Това ще ги предпази от бълхи. 

Ягоди

Пепелта увеличава добива на ягоди и ги защитава от гниене. Необходимо е да поръсите корените им веднага след фазата на цъфтеж в количество от 10-15 грама на корен. Ако е необходимо, процедурата може да се повтори, но в този случай пепелта трябва да е наполовина по-малко.

Рози

Фосфорът в пепелта подпомага развитието на кореновата система на розите, а калият повишава устойчивостта им. За да ги подхраните, използвайте инфузия: изсипете 200 грама пепел в кофа, добавете вода до горния ръб, разбъркайте добре и настоявайте за една седмица.

Можете да използвате инфузията през целия сезон, но е особено важно да го направите по време на саденето и през втората половина на лятото. Сухата пепел може да се използва и като средство за третиране на брашнестата мана, за това първо трябва да напръскате розовите храсти с вода и след това да ги поръсите отгоре с пепел.

Домати

Пепелта насърчава бързия растеж и узряването на доматите. Достатъчно е да я разпръснете около растението или да разредите чаена лъжичка от нея в 1 литър вода и след това да полеете доматите с получения разтвор. 

Растения, които виреят върху кисела почва: боровинки, боровинки, боровинки, азалия, камелия, рододендрон, не обичат пепелта.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Когато паднеш, все още не си победен. Истински победен си тогава, когато откажеш да станеш и да пробваш отново.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама