Трикове за правилно използване на пералнята


Трикове за правилно използване на пералнята
Снимка: iStock/Guliver

Прането едва ли е сред любимите дейности за много от нас. В същото време обаче разполагаме с перални, които улесняват процеса и оставят за нас единствено тежката работа – простирането.

Важно е да познавате тънкостите при работата с перални машини, независимо колко съвременни са те. Така ще сте сигурни, че устройството ще Ви служи по-дълго време и че можете да разчитате на него. Тук ще посочим няколко важни трика, които да подобрят резултата, който търсите при всяко пране.

Перете разделно

Винаги имайте предвид, че дрехите, които поставяте в пералнята, трябва да са безопасни за останалия текстил, т.е. да не изпускат боя. Така ще избегнете трагичната случка, при която нежелано оцветявате любимата си бяла тениска в розово, зелено или друг нюанс, който някоя цветна материя е изпуснала при високата температура на пране.

Селектирайте нежните материи

Някои видове текстил изискват повече внимание при пране в пералня. Ето защо е добре да ги селектирате и да ги поставите в специална торба за пране. Така намалявате натоварването върху материите и не вредите на тяхната текстура.

Проверявайте етикетите

Факт е, че всяка материя е различна и логично изисква различно третиране в пералнята. Неслучайно към всяка дреха има прикрепен малък специален етикет, който уточнява правилния метод за пране и третиране на материите. Затова е наистина важно да прегледате пришития етикет на всяка дреха, преди да я поставите в уреда за пране. Причината е, че някои видове текстил не трябва да преминават през високо налягане, други не понасят добре използването на перилни препарати и омекотители, а трети в никакъв случай не трябва да преминават през центрофуга, каквато използваме при почти всяка работна функция на пералнята.

Внимавайте къде поставяте перилните препарати

Неслучайно всички перални имат специални отделения за поставяне на перилните препарати. От доста време насам уредите вече разполагат с две или три отделения, предназначени за перилен препарат и омекотител. Важно е да поставите препаратите в правилното място и количество. Правилното място е важно, тъй като пералнята включва всяко вещество в определен момент на работния цикъл. Нужното количество  препарат лесно може да бъде измерено с помощта на мерителна чашка. Така няма да има риск да поставите твърде много перилен препарат, който да остане по тъканите и да създаде нужда от повторно изплакване.

Проветрявайте пералнята

Да, има такова нещо, наречено „проветряване на пералнята”. Това означава да оставите отворена вратата на уреда след неговата работа. По този начин избягвате задържането на влага след прането и постепенното натрупване на негативи от употребата на машината. Нелоша идея е и да оставите леко отворени е отделенията, в които се поставят перилните препарати и омекотителите. Физическото им почистване е изключително важно, особено ако забележите, че има остатъци от препаратите по тях.

Не претоварвайте пералнята

Дори да имате огромен куп пране и да сте сигурни, че можете да изперете всичко наведнъж, съветът ни и е да не го правите. Натоварването при препълване на пералнята може да влияе много отрицателно на уреда в перспектива. Когато натъпчете всички дрехи и текстил в барабана на машината, всъщност натоварвате нейната работа. В същото време препълването пречи и на качественото почистване на материите.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Ние не можем да променим никого. Можем само да го обичаме.

"Аз преди теб"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички