Задължително направете това с краставиците през август, за да имате реколта и през септември


Задължително направете това с краставиците през август, за да имате реколта и през септември
Снимка: iStock

Краставиците са топлолюбива култура, която е изключително чувствителна към студ. А август е месецът, в който започва да се усеща полъхът на есента.

При тези условия краставиците спират да растат. Ситуацията се влошава при наличието на болести. Опитните градинари знаят много добре какво трябва да направят, за да удължат периода на плододаване на краставиците до септември.

1. Покриване на краставиците с найлон

Резките промени в дневните и нощните температури, дъждовете и росата влияят неблагоприятно на развитието на краставиците и създават идеални условия за развитието на болести. Пероноспорозата е особено чест посетител на лехите с краставици при такова време. Тези проблеми могат да бъдат решени чрез изграждане на заслон.

Хитрите градинари вече не изхвърлят кората на този зеленчук, благодарение на нея реколтата на краставиците е 2 пъти по-богата Може да покриете краставиците с найлоново покритие вечерта и на сутринта да го махнете.

2. Поливане с топла вода

Краставиците винаги трябва да се поливат с топла вода, но най-вече през август. Почвата се охлажда през нощта и поливането със студена вода единствено ще влоши ситуацията.

3. Правилно подхранване

Ако листата са здрави, можете да ги третирате с янтарна киселина (2 гр на 10 литра вода). Янтарната киселина е безопасна, бързо се разлага, без да се натрупва в плодовете, така че може да се използва през периода на плододаване. 

Друг добър стимулант е маята. Сто грама обикновена пресована мая трябва да се разреди в 2 литра вода. Течността се вари 15 минути, след което се разрежда в кофа с вода и се използва за пръскане на растенията.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Разбрах, че когато имаш истински интерес към живота и любопитен живот, сънят не е най-важното нещо.

Марта Стюарт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама