Защо е важно да се грижим добре за възглавницата си?


Защо е важно да се грижим добре за възглавницата си?

Прекарваме 1/3 от живота си върху възглавница. Освен удобна, тя трябва да е и чиста!

Удобната възглавница е едно от нещата, които правят леглото най-доброто и комфортно място. Всички добре познаваме блаженото усещане, когато си легнем уморени, а тя сякаш ни прегръща и отвежда стреса и грижите далеч. Не случайно специалистите поставят избора на подходяща възглавница, съобразена с нашите нужди, на едно от първите места за пълноценен здравословен сън.

Веднъж намерил подходящата за него възглавница, човек със сигурност иска да я използва възможно най-дълго. А, за да се случи това, са нужни грижи за нейната хигиена, съхранение и поддръжка. Чистотата на възглавницата е важна не само за продължителността на ползването й, а и защото при липса на такава в нея се развъждат акари, гъбички и други опасни микроорганизми, върху които ние прекарваме 1/3 от денонощието си! Затова вижте няколко много полезни насоки, които Дормео дава за грижата на вашата възглавница.

Калъфката на възглавницата трябва да се пере поне веднъж месечно, а самата възглавница поне два пъти годишно. Но винаги първо поглеждайте насоките на етикетите, а за анатомичните възглавници запомнете, че ядрото не се пере. Хубаво е да огледате калъфката за скъсвания. И ако има такива, по-добре я изхвърлете и заменете с нова.

Изберете мек препарат за пране и режим на двойно изплакване. Най-добре е в пералнята да слагате по две възглавници.

Изключително важно е възглавницата и калъфката да са абсолютно изсъхнали, преди да ги ползвате отново. Влагата е предпоставка за развъждане на бактерии. Някои възглавници могат да се сушат в сушилня. Но винаги настройвайте на ниска температура, за да не развалите формата им.

За да бъде възглавницата винаги удобна и свежа, набухвайте пълнежа й всеки ден, а веднъж седмично я проветрявайте, за да предотвратите развиването на акари. Важно е да отбележим, че ако възглавницата е от мемори пяна, не бива да се излага на пряка слънчева светлина.

Бъдете внимателни и със съхранението на възглавницата. Забравете за найлоновите пликове, по-добре използвайте пликове от плат.

Ако следвате тези съвети, ще запазите живота на възглавниците си възможно най-дълго, но не забравяйте, че този период не бива да надхвърля 2 години. Лесно можете да разберете дали е дошло време за смяна, като направите тест, който ще ви отнеме едва 30 секунди. Ако това се случи заменете възглавницата си с нова при първа възможност. Като, разбира се, не правете компромис с качеството и удобството, за да бъде пълноценен сънят ви.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама