Боб яхния в гювеч


Боб яхния в гювеч

Бобът във всяка една форма е символ на българската национална кухня. В момента текат коледните пости, затова тази рецепта е много подходяща за всички, които ги спазват.

Необходими продукти:

2 чаени чаши боб

3 броя моркови

2 глави лук

3 броя домати

1 чаена лъжица джоджен

1/2 чаена лъжица мащерка

1 чаена лъжица червен пипер

1/2 чаена чаша олио

Начин на приготвяне:

ървата стъпка от рецептата за боб яхния е подготовката на боба, като във всяка рецепта за боб. Препоръчително и почти задължително е да накиснете боба във вода за няколко часа. След това го измивате, заливате го във вода и го слагате на котлона да заври. След като водата заври, сваляте тенджерата от котлона, отцеждате боба и го изсипвате в гювеча.

Почиствате и нарязвате на ситно моркова и лука, както и доматите. Може да ползвате и домати от консерва. След като сте изсипали боба в гювеча добавяте и подготвените зеленчуци, както и предвидените подправки и олиото. Добавяте и 2 чаени чаши вода и слагате гювеча във фурната. НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, че гювечът се слага в студена фурна, за да не се пукне. След като гювечът с боб вече е във фурната я включвате на 200 градуса. След около 30 минути намалявате градусите на фурната на 160 и оставяте за още 2 часа. 30 минути преди да приключите с печенето, извадете гювеча, добавете 1 чаена лъжица сол и разбъркайте. Върнете за още 30 минути във фурната.

 

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Животът е възмутителен, когато мислиш за него, и прекрасен, когато го живееш.

Карол Корд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама