Домашна лютеница


Домашна лютеница

Няма по вкусна от домашно приготвената лютеница. 

Приготвянето й е занимание, което ще ви отнеме цял ден. За целта се въоръжете с търпение и желание.  Намерете някоя приятна селска къщурка с лятна кухня и приятели да ви помагат.

Подсигурете празни буркани, нови капачки, барбекю и разхладителни напитки и работата е гарантирана.

Необходими продукти за около 20 буркана от 300 мл:

15 кг домати

7 кг чушки

7 кг патладжани

2 кг моркови

зърна черен пипер

За марината:

1 ч.ч. олио (чаша от 250 мл)

1 ч.ч. захар

1 ч.ч. червено вино

2-3 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Преди да започне самото варене е необходимо малко предварителна подготовка. Чушките и патладжаните трябва да се опекат и обелят, а изчистените морковите да се сварят, докато омекнат. Ако работите на открито, най-бързият начин за масово печене е върху нагорещена ламарина или скара, поставени върху огън на открито. Опечените продукти се слагат в тенджери с капаци, за да се задушат и да са по-лесни за белене.

Доматите се измиват и почистват. За да се редуцира количеството вода в тях и да се варят по малко, се попарват предварително. Голяма тенджера се пълни с вода и се слага да заври на огъня. Когато водата заври, доматите се пускат на партиди и се попарват за 5-6 минути. Изваждат се с решетъчна лъжица и се оставят леко да изстинат, така че да не парят много, докато се белят.

 Докато белите доматите, по-голяма част от сока и семките ще изтекат. Обелените домати се пасират с пасатор.

Тавата, в която ще се вари лютеницата, се слага върху печката и в нея се сипват всички съставки за марината, разбърква се добре.

Добавят се пасираните домати и се разбърква. Засилете огъня и от време на време хубаво разбърквайте.

През това време обелете патладжаните и чушките. Смелете ги заедно с морковите в машинка за месо или кухненски робот.

Когато доматеното пюре се сгъсти, добавете останалите зеленчуци и разбъркайте. Оставете да поври още 10-15 минути.

Махнете тавата от огъня и оставете да изстине за 10-15 минути. Разбърквайте от време на време. Ако искате лютеницата да е леко кремообразна може да я пасирате допълнително преди да напълните бурканчетата. Опитайте, за да проверите как е на сол. Добавете още сол на вкус, ако е необходимо.

Бурканите за лютеницата трябва да са сухи и чисти, както и капачките.

Поставете по няколко цели зрънца пипер във всеки буркан.

Внимателно напълнете бурканчетата до оформеното гърло. Не ги пълнете до горе. Леко притиснете с лъжица, за да изкарате въздуха от образувалите се балончета.

Преди да поставите капачката, почистете хубаво гърлото на буркана и затворете. Ако използвате винтови буркани, капачката не трябва да превърта.

Затворените буркани се слагат в голям съд, заливат се с топла вода и се слагат да заврат. Кипват се за 15-20 минути. Изважда се и се редят с капачките на долу.

Източник: sundaybakeclub.com

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

За жената красотата е по-важна от ума, защото на мъжа му е по-лесно да гледа, отколкото да мисли.

Марлене Дитрих

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама