Козуначени мъфини с локум


Козуначени мъфини с локум

Рецептата за козуначени мъфини с локум ви дава идея как да направите Великден по-различен, като не губите нищо от вкуса и традициите, а само печелите от симпатичната и практична форма на тези мини козунаци.

Необходими продукти:

430 грама брашно

3 яйца

1 чаена чаша захар

125 грама краве масло

7 грама суха мая

7 супени лъжици прясно мляко

1 супена лъжица ром

100 грама локум

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за козуначени мъфини с локум e приготвянето на квас за тестото, подобно на всички рецепти за козунак. Загрявате млякото до достигане на температура, при която спокойно можете да държите пръст потопен в него. След което към него добавяте 2 супени лъжици от брашното, 2 супени лъжици от захарта и приготвената мая. Разбърквате добре и оставяте на страна за около 10 минути, докато сместа шупне.

Междувременно пресявате брашното, и го разбърквате в купа заедно със захарта. Разтопявате маслото на водна баня, като това става като поставите маслото в малка купа или чаша, която сложите в съд с вода на котлона. Разбивате отделно и яйцата.

След като сместа с маята е шупнала, правите малко кладенче в брашното, изсипвате разбърканите яйца, сместа с маята, рома и разтопеното масло и започвате да месите. Размесвате добре за около 10 минути и го оставяте да втаса за около 20 минути.

След 20 минути премесвате тестото, като към него добавяте и нарязания на ситно локум. Покривате тестото с кърпа и го оставяте на топло да втаса за около 90 минути.

Когато тестото е готово подготвяте формата за мъфини, като във всяко гнездо слагате по една хартиена кошничка за мъфини. За да се получат мъфини с форма като на снимките, правете малки топчета с големината на череша и поставете по три във всяко гнездо на формата за мъфини. Разбийте жълтъка с една чаена лъжица вода и една чаена лъжица олио, накрая поръсете козуначените мъфини със захар и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15-20 минути, или докато придобият апетитен златист цвят.

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Мъжете може да са открили огъня, но жените са открили как да си играят с него.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама