Козунак с локум и сушени плодове


Козунак с локум и сушени плодове
Снимка: Thinkstock/Guliver

По традиция на Великден ядем козунак. Тази година вместо да го купувате, ви предлагаме да си го направите сами. От тези продукти излизат около 3 козунака.

Необходими продукти:

6 яйца + 1

250 гр масло

250 мл прясно мляко

300 гр захар

1 кубче мая за хляб (40 гр)

1-1,2 кг брашно

кора от 1 лайм (лимон)

4 пакетчета ванилия

нарязан на дребно локум, стафиди, портокалови корички и натрошени ядки

Начин на приготвяне:

Маята се натрошава, поръсва се с щипка захар и щипка брашно, залива се с малко прясно мляко, покрива се и се оставя на топло да шупне.

Млякото се загрява леко и захарта се разтваря в него заедно с ванилията.

Яйцата се разбиват в отделна купа и се добавя кората от лимон.

Брашното (1 кг) се изсипва в дълбока тава и се прави кладенче, в средата на части се добавя маената смес и се разбърква.

Смесват се захарта и яйцата и бавно се добавят към брашното, разбърква се докато се получи средно плътна смес (ако има нужда, се добавя брашно за сгъстяване).

След това разтопеното и охладено масло се добавя малко по малко, като се меси усилено почти готовото тесто. Ако тестото е прекалено твърдо, продължете да месите като добавяте масло.

*** Ако имате сила и желание, може да го ударите от 50 до 100 пъти в плота за месене. По този начин в тестото ще влезе допълнително въздух и ще го улекоти. Този метод е ефикасен, когато тестото е прекалено твърдо. 

Готовото тесто се слага на топло да втаса, докато удвои обема си. Това средно отнема 2 часа.

*** За да се ускори процесът на втасване, може да използвате малка електрическа печка, която издухва топъл въздух. Печката се слага на разстояние от около метър от съда с увитото тесто. Включете я на средна степен, така че да не загрее тестото прекалено много. Стаята, в която месите, трябва да е със сравнително умерена температура от около 20-22 градуса. Ако не разполагате с такава печка, втасването ще отнеме около 4-5 часа.

Слагаме хартия за печене в тавичките.

Разделяме втасалото тесто на 3. И след това от всяко парче оформяме още 3, за да може да сплетем на плитка. В трите плитки слагаме нарязан на дребно локум, стафиди, портокалови корички и натрошени ядки, оваляни в брашно, увиваме плънката в тестото и след това оплитаме трите части на плитка.

Слагаме козунака в тавичката и го оставяме да втаса (около 30-60 мин), докато почти удвой размера си.

Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса, докато се опече, средно 40- 50 минути.

 Източник: sundaybakeclub.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама