Най-вкусният шаран с доматен сос за Никулден


Най-вкусният шаран с доматен сос за Никулден
Снимка: supichka.com

Необходими продукти:

1 шаран (около 1,5 кг)

7-8 с.л. брашно за овалване

2 щипки червен пипер

сол

За доматения сос:

1 буркан и половина домати (консерва, а ако са пресни - да са настъргани)

100 мл бяло вино (може и червено)

1 голяма глава лук

4-5 скилидки чесън

1 морков

1 чушка (ако имате)

1 с.л. захар (или повече, ако доматите са много кисели)

резен целина

1 ч.л. червен пипер

риган

черен пипер

Начин на приготвяне:

Шаранът се почиства хубаво, измива се, нарязва се и се посолява. Оставя се поне за час. Брашното за овалване се смесва с червения пипер. Парчетата риба се овалват в тази смес и се пържат в малко мазнина за по минутка от всяка страна.

Лукът, морковите, чушките, чесънът и целината се нарязват на ситно. Слагат се да се пържат в мазнината от шарана. След като омекнат, се прибавя червения пипер и се излива виното. Като поври минутка-две, се изливат и доматите. Оставя се да ври на тих огън около 15 минути. Добавят се риган и черен пипер на вкус. Доматеният сос се изсипва в тавата, в която ще се пече шаранът и отгоре се подреждат парчетата риба. Ястието се пече на 200 градуса докато сосът заври, след това фурната се намалява на 180 и се пече до апетитен загар на рибата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

За жената красотата е по-важна от ума, защото на мъжа му е по-лесно да гледа, отколкото да мисли.

Марлене Дитрих

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама