От тефтера на баба: Сладко от бели череши


От тефтера на баба: Сладко от бели череши
Снимка: supichka.com

Сладкото от бели череши е едно от най-вкусните сладка, които традиционно нашите баби са правили. Възприето е виждането, че приготвянето му е изключително "тънка работа" и затова много домакини се притесняват да предприемат подобно начинание. Това е поредният мит, който ще разбием с тази рецепта.

Необходими продукти:

2 кг бели череши

1 кг захар

1/2 чаена лъжица лимонтозу

Начин на приготвяне:

Първо трябва да почистите белите череши от костилките. Това е малко трудоемка и пипкава работа. Казват, че най-лесно става със специалните уреди за чистене на костилки, но вие може да ползвате безопасна игла или голяма черна фиба за коса.

След като почистите черешите, изсипете ги в тава, а върху тях – захарта. Оставете ги да престоят 2-3 часа, докато черешите си пуснат сока. Изсипвате черешите в дълбока тенджера и слагате на котлона. Забележка: Ако черешите са по-дребни и не много сочни, добавете и 1 чаена чаша вода.

Варите сладкото на слаб огън, като от време на време разбърквате и обирате с решетъчна лъжица образувалата се от варенето пяна. Не бъркайте непрекъснато, за да не се смачкат черешките. Варите сладкото от бели череши до момента, в който капка от сиропа, капната върху чиния, не се разтича. Гледайте да не преварите сладкото, тъй като от една страна ще стане твърде гъсто, а от друга - няма да остане златисто и бистро.

Добавете лимонтузуто и оставете сладкото от бели череши да поври още 3-4 минути. Напълнете готовото сладко в измити и подсушени бурканчета, които след като затворите добре, обърнете с капачките надолу докато изстинат, за да се запечатат.

 

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама