Рецепта за традиционен коледен щолен


Рецепта за традиционен коледен щолен
Снимка: iStock/Guliver

Вижте как да си приготвите този обичан коледен сладкиш.

Необходими продукти:

около 1 кг брашно

2 яйца

120 гр белени и печени бадеми/лешници

200 гр меко масло

200 гр захар

250 мл топло прясно мляко

1/2 пакетче мая

1 ч.л  сол

течна есенция от портокал

кората на един лимон

350 гр сушени плодове (сини сливи, червени боровинки, кайсии, смокини, стафиди)

100 мл ром или коняк

сокът на един портокал

200 гр шоколад или марципан

пудра захар

Начин на приготвяне:

Предварително (поне 24 часа) всички сушени плодове се нарязват на ситно и се накисват в сока на един портокал и 100 мл ром или коняк.

Омесването на тестото е както следва:

Яйцата се сместват със захарта, солта, шупналата мая в топлото мляко с 3 супени лъжици захар и 1 супена лъжица брашно.

Есенцията, кората на лимона, брашното и 60 гр от бадемите се разбъркват с миксер до хомогенизиране. След това се добавя мекото масло и пак се бърка. Накрая се слагат изцедените, предварително накиснати, сушени плодове и останалите 60 гр бадеми.

Готовото тесто е достатъчно мазно, затова се поставя в набрашнена купа и отгоре също се поръсва с брашно, покрива се със стреч фолио и по този начин се оставя да втаса на топло.

Когато е удвоило обема си, се разделя на няколко топки, от които се оформят кори, в средата на всяка се слагат парчета шоколад/марципан и се навиват на руло. Поставя се върху хартия за печене или тава с незалепващо покритие, отново се оставя да втасва.

Преди да се сложи в предварително загрятата фурна, щоленът се намазва с разбито яйце. Пече се на 180 градуса около 30 минути, но продължителността зависи от това колко е голям щоленът.

Готовият щолен се намазва с масло. Поръсва се обилно с пудра захар, когато е добре изстинал.

Да ви е сладко!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

Маркес

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама