В какво се състои трапезата на Петльовден - не пропускайте тези ястия


В какво се състои трапезата на Петльовден - не пропускайте тези ястия
Снимка: iStock

Според православния календар, на 2 февруари е Сретение Господне. Това е един от четирите празника, посветени на Божията майка. 40 дни след раждането на Исус Христос света Дева Мария занесла своя Младенец в Йерусалимския храм според Мойсеевия закон, който заповядвал всяко първородно от мъжки пол да бъде посвещавано или представяно пред Бога.

Според народния календар, Петльовден е посветен на децата и за предпазването им от болести се коли петле или ярка в зависимост от това, момче или момиче има в къщата. Забранено е да се работи, защото се вярва, че денят е черен и ще се зачерни къщата. Майките приготвят за трапезата и кравайчета, зелник, пресни питки. В някои селища на Източна България, след раздаването на храна, жените отиват в дома на бабата, която е бабувала при раждането на децата. От жертвената птица са сготвени три гозби, бабата е закичена с пера от петел, а жените поставят на шията и наниз от червени чушки, пуканки, венец от цветя.

Ето и няколко невероятни рецепти от празничната трапеза за този ден: 

Зелник

Продукти:

400 г брашно

200 г хладка вода

лъжица сол

лъжица оцет и лъжица олио (за тестото)

200 г олио

500 г праз лук или кисело зеле

извара

Начин на приготвяне:

Към брашното се добавя водата, солта, оцета и олиото. Омесва се тесто, от което се разточват 5 кори: три са еднакви, една е най-малка, а друга – най- голяма. Най-голямата се разстила на намазаната с олио тава, като краищата и висят отвън. В средата се поставя плънка от ситно нарязан и задушен в мазнина праз лук или кисело зеле, като се покрива с малката кора. Покрай плънката се сгъват останалите кори и се поръсват с олио и извара. Най-голямата кора се загръща и плисира отгоре. Пече се в силна фурна. 

Кравайчета

Продукти:

500 г брашно

150 мл прясно мляко или вода

5 яйца

10 г сол

сусам

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява в дълбок съд и в средата му се прави кладенче, в което се слагат солта, яйцата и се сипва на малки порции слабо затопленото мляко или вода. Замесва се тесто, от което се оформят малки, кръгли, отворени от едната страна кравайчета. Отгоре се поръсват със сусам и сол и се пекат в умерена фурна.

Тиганици

Продукти:

200 г брашно

6 яйца

150 мл олио

100 г сирене

100 г мед или захар

Приготвяне:

Яйцата се разбиват добре и към тях се прибавят последователно настърганото сирене и брашното, така че да се получи каша. Мазнината се нагорещява и в нея с лъжица се пуска от кашата, като получените тиганици се пържат до златисто от двете страни. Изваждат се с вилица и се сервират със сирене или поръсени със захар (полети с мед).

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Животът е възмутителен, когато мислиш за него, и прекрасен, когато го живееш.

Карол Корд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама