10 ценни съвета за родители от един достоен мъж


10 ценни съвета за родители  от един достоен мъж
Снимка: iStock/Guliver

Януш Корчак, полски детски писател, педиатър и педагог от еврейски произход, е бил един наистина впечатляващ мъж - герой, който е отказал цели три тъпи да спаси живота си в името на другите.

Преди Полша да бъде нападната от нацистите, той планирал да се премести в Палестина. По това време работил като директор на сиропиталище и просто не можел да изостави всички деца, за които се грижел във Варшава. Решил да остане с тях и да се сблъска с всички ужасни събития. 

След това имал още два опита да се спаси, но решил да не бяга и да се изправи лице в лице в изпитанията. 

Този достоен човек с голямо сърце е обичал децата толкова много, че е бил готов да рискува живота си. Днес ви предлагаме няколко ценни съвета от педалогическата му книга "Как да обичате дете и как да обичате всяко дете".

1. Не очаквайте децата да следват амбициите ви. Помогнете им да станат тези, които наистина са, а не като вас.

2. Не очаквайте детето ви да ви върне всичко, което сте инвестирали в него. Вие сте му дали живот, как може да ти се отблагодари? Той ще даде живот на друг, той - на трети..., а това е необратимият акт на благодарността.

3. Никога не изливайте своите обиди върху детето, за да избегнете разочарование по-късно в живота. Каквото посеете, такова ще поникне.

4. Не подценявайте проблемите на детето си. Всичко в живота се дава според това колко можем да понесем. Помнете, детският живот е толкова предизвикателен и дори може да е много повече от вашия, тъй като няма никакъв житейски опит.

5. Никога не го унижавайте!

6. Никога не забравяйте, че най-важните срещи в живота са тези с деца. Обръщайте им повече внимание, тъй като никога не се знае кого ще срещнем в това дете.

7. Не бъдете прекалено строги със себе си, ако не може да направите нещо за детето си. Просто помнете, че никога не сте направили достатъчно, ако не сте направили всичко, което можете.

8. Детето не е тиранин, който отнема живота ви, и е просто ваша плът и кръв. Той е безценна чаша, която ви е дадена, за да може да запалите техния творчески огън. Той е обяснение в любов, споделено от двама човека, и от момента на неговото раждане те не само отглеждат дете, но и жива душа.

9. Научете се да обичате нечие друго дете. Никога не се отнасяйте с някое чуждо дете така, както не бихте се отнесли с вашето.

10. Обичайте детето си независимо какво е - дори да не стане талантливо и успешно като възрастен. Радвайте се, когато общувате с него, тъй като детето е празник на живота, което винаги е с вас.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама