10 етапа в родителството, които няма да откриете в книгите


10 етапа в родителството, които няма да откриете в книгите
Снимка: iStock/Guliver

Всички сме запознати с основните етапи в порастването на детето: преобръщане, пълзене, прохождане... Но има и някои други, на които често не обръщаме внимание – тези, през които ние преминаваме като родители. Това са онези моменти, които ни променят завинаги, умиляват ни, състаряват ни, дават ни нов поглед върху това, какво означава да отглеждаш малко човешко същество. Ето 10 неща, които няма да откриете в книгите за отглеждане на деца.

1. Когато бебето ви падне от леглото за пръв

път. Изтощената от безсъние майка иска да направи нещо елементарно, като например да се преоблече и слага неподвижното (до този момент) бебе в средата на спалнята. Обръща се за около 30 секунди, колкото да вземе чисто бельо – и внезапно бебето се озовава пищящо на пода, а майката изпитва първия си пристъп на чувство за вина. Усещането да видите детето си с рана, която „трябваше” да предотвратите е сравнимо с агония. Но също така ви отваря очите за факта, че като родител ще правите грешки и че да се учите от тях е част от родителството.

2. Когато оставите детето си с друг човек за пръв път

Няма думи, които да опишат това заплетено кълбо от емоции – вина, разбито сърце, свобода (и още повече вина), които изпитвате, когато за пръв път се разделите с детето си. След това наистина се променяте като родител.

3. Когато детето ви получи гневен пристъп на публично място за пръв път

Спомняте ли си старото ви Аз, което още нямаше деца? Как гледахте някое чуждо малко чудовище да се тръшка, защото не иска пицата си нарязана по този начин и си мислехте, че майка му нищо не разбира от дисциплина и трябва да научи детето си на самоконтрол? (И освен това да тръгне на фитнес и да си боядиса корените?) Е, този човек вече не съществува. Което е добре, защото сега го мразите.

4. Първият път, когато си дадете сметка, че сте центърът на света му

Трябва да отидете до тоалетната и изведнъж лицето на детето ви се сгърчва от плач. То е заобиколено от играчки, но всичко, което иска е да седне на скута ви (или да се катери по главата ви). Вие сте неговият хранител, пазител, извор на познание за света. И това ако не е достатъчно да ви състари с десет години...

5. Първият път, когато детето не ви иска

Но не свиквайте прекалено много да сте център на света му. Защото ще дойде момент, в който безценното ви съкровище ще иска само другият родител да го вози в количката за пазаруване. Или баба да му чете приказка. Или, най-лошото от всичко, бавачката да сплете косата на Барби. Чувствате се маловажни и незначителни? Добре дошли в света на родителите.

6. Денят, в който спрете да кърмите

Краят на кърменето е ураган от емоции. От една страна, тялото ви се възстановява. Няма повече болезнени зърна, не се налага да планирате графика си около храненията или да се притеснявате, че ще протечете по време на среща. От друга страна, приключвате една от най-интимните и специални връзки с вашето дете. Кой би си помислил, че помпата за кърма ще ви липсва?

7. Първото посещение в спешното отделение

В един момент детето ви щастливо танцува из хола. В следващия ръбът на масата изскача от нищото и – О, Боже! – трябва ли да му се направят шевове? Не сте напълно посветени в родителството, докато не се озовете в лекарския кабинет, попълвайки болнични документи с едната ръка и опитвайки се да успокоите пищящото дете с другата – и едновременно с това обяснявате на незаинтересованата сестра, че такива инциденти никога не се случват у вас.

8. Денят, в който най-накрая захвърлите чантата за памперси

Сбогом, голяма грозна чанто, която може да приюти семейство малки кученца. Здравей, кокетна малка чантичке, пълна с резервни панталони, бельо със Спайдърмен, плодови закуски и (някъде там) ключове и телефон. Вие сте напът да се завърнете към личния си стил. Скоро дори ще можете да носите висящи обици и бели панталони. Или поне нещо по-различно от гуменки.

9. Денят, в който вашето "бебе” тръгне на училище

Разбира се, вие не искате да остане неграмотно. Но е толкова трудно да го гледате как се изправя само срещу света, без вашата закрилническа прегръдка, която да го пази в безопасност. Ами ако другите деца го тормозят? Ако учителите не го карат да се чувстват специално? Ако има проблеми с математиката? Изведнъж „неграмотност” вече не звучи толкова зле.

10. Моментът, в който осъзнавате, че е имало смисъл

Дъщеря ви се застъпва за дете, което тормозят. Синът ви връща намерени пари. В този момент осъзнавате, че е имало полза от всички лекции, съвети и мъдри думи, които сте им наливали в главите и сте си мислели, че не ви слушат. Виждате как се превръщат в отговорни млади хора, които ви карат да се гордеете с тях всеки ден. Не, не можете винаги да сте до тях. Но те и не се нуждаят от това.

Разбира се, този списък може да бъде продължен чак до първата среща или до момента, в който детето замине да учи надалече. Но за тези от вас, които са още в началото на пътя, това са онези първи моменти, пълни с трепет, радост и страх. Защото всеки такъв момент ви доближава до родителите, които искате да бъдете и които вашите деца заслужават.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Най-красивият грим за една жена е страстта.

Ив Сен Лоран

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама