10 фрази, които да не казваме на детето си


10 фрази, които да не казваме на детето си
Снимка: iStock/Guliver

Думите на родителите наистина могат да наранят децата. В момент на гняв и безсилие ние сме склонни да се кажем че нещата, без да мислим за последствията. Някои фрази могат да разплачат детето ни, да понижат самочувствието му и дори да влошат връзката му с нас. Затова ви съветваме да избягвате да му казвате следните неща.

1. "Ето, аз ще го направя."

Естествено е да искаме да поемем контрол върху проекта на детето си или да оправим леглото им, но по този начин то никога няма да се научи да се справя само.

2. "Не плачи."

Децата трябва да се чувстват сигурни, когато става въпрос да изразяват чувствата си. Да му казвате да си сдържа сълзите предполага, че има нещо грешно в това, когато е напълно нормално да покаже емоциите си по този начин.

3. "Защо не можеш да бъдеш повече като..."

Нищо не кара детето да се чувства по-зле, отколкото да чуе, че не е достатъчно добро колкото брат/сестра си или приятелче. Вместо това трябва да отбелязвате техните уникални качества и способности.

4. "Сигурен ли си, че искаш да изядеш това?"

Има по-добър начин да разговаряте с детето си относно хранителните му навици, отколкото да коментирате осъдително. Изборът ви на думи може да е разликата между проблеми с възприемането на собственото му тяло и увереност.

5. "Обещавам"

Когато нарушите обещание към едно дете, вие създавате проблеми с доверието. Затова по-добре използвайте "Ще се опитам".

6. "Няма причина да те е страх."

Казвайки го на детето си, това няма да промени факта, че те се страхуват. Вместо това, говорете с тях за страха им и се опитайте да им помогнете да го преодолеят.

7. "Също те мразя."

В някакъв момент вашето дете ще каже, че ви мрази. Но вместо да им отвръщате по същия начин (да, някои родители го правят), просто им кажете, че ги обичате въпреки всичко.

8. "Защото казах така."

Това е клише, което трябва да изхвърлим от речника си. Без обяснение вашето дете не вижда причина да спре да се държи по определен начин.

9. "Надявам се да имаш деца като теб."

Макар че ние разбираме какво означава това изречение, вашето дете може да го интерпретира сякаш му казвате, че мразите да го отглеждате.

10. "Млъкни."

За да бъдем честни, това просто е грубо.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Мъжете може да са открили огъня, но жените са открили как да си играят с него.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама