10 навика на високоефективните майки


10 навика на високоефективните майки
Снимка: iStock/Guliver

Всички познаваме от онези майки, които изглеждат така, сякаш могат да направят всичко.Тя е майката, която може да се справи с повече задачи за деня от всеки друг, при това без дори да си размаже червилото. Хората си мислят, че не е възможно тези майки да се справят сами и със сигурност имат домашна помощница, детегледачка или вълшебна пръчица. Но макар че вълшебната пръчица никога не е излишна, истината е, че успяват сами, с добро желание и няколко полезни навика. Една такава суперефективна майка ни разкрива своите тайни.

1. Тя става рано или си ляга късно, но не и двете

Ефективните майки, също като войниците, свършват повече работа до 9 сутринта или след 9 вечерта, отколкото другите хора за целия ден. Те знаят, че най-подходящото време да се свършат нещата е когато децата спят. Така че, ако искате да бъдете ефективни, изберете време от деня, в което се чувствате най-продуктивни и го пазете така, както се пази хубав шоколад. Но запомнете: ако запалите свещта от двата края, това ще доведе до прегаряне. Изберете едното или другото, не и двете. Добрият нощен сън трябва да ви е приоритет.

2. Тя подрежда списъка си със задачи по различен начин

Ако се чувствате, все едно имате планина от работа за вършене, ще ви е още по-трудно да свършите каквото и да било. Повечето от нас имат списъци с повече задачи, отколкото са часовете в денонощието. Е, как тогава ефективните майки успяват да се справят? Те просто го правят по различен начин. Аз, например, разделям деня на времеви отрязъци, а не по задачи. Имам един час за домакинстване, един час за работа, един час за други занимания, преди да се приберат децата вкъщи. В това определено време се старая да свърша колкото се може повече неща, а крайният срок ме мотивира и концентрира.

3. Тя не отлага

Изследванията сочат, че ако отложите нещо дори с няколко минуити, тази тенденция ще се запази и вие ще продължите да го отлагате и в бъдеще. На всички ни се е случвало – отваряме имейл и решаваме да отговорим по-късно или прибираме сметката за ток в портмонето си с намерението да я платим някой друг ден. А много по-лесно би ни било просто да сложим край на този навик. Ако нещо може да бъде направено веднага, то трябва да бъде направено веднага. Така няма да губим излишно време в отлагане.

4. Тя отлага продуктивно

Макар че повечето й време е заето с гонене на задачи, Супермайката също има моменти, в които просто не се чувства продуктивна. Когато това се случи, тя използва тези моменти, за да чете книга, да се среща с приятели или да прави нещо друго, което я кара да се чувства добре и я презарежда с енергия.

5. Тя поддържа чисто

Общото между високоефективните майки е, че имат чисти къщи – до степен да се чудим как смогват. Истината обаче е, че чистата и подредена къща е необходимо условие и ключов компонент за ефективността. Когато всичко е на мястото си, не се губи излишно време в търсене. И което е по-важно – разхвърляната къща води до разхвърлян ум. Когато сте заобиколени от бъркотия, е трудно да се съсредоточите върху нещата, които имате да правите. Но все пак, не прекалявайте. Поддържайте ниво на функционална подреденост, без да стигате до вманиачаване.

6. Тя е майстор в мултитаскинга

Вършенето на няколко неща едновременно е толкова важна част от ежедневието ми, че е като игра. Да пазарувам и да слушам музика, да приготвям вечеря и да помагам с домашните, да гладя и да гледам сериал – всичко това е съвсем в реда на нещата.

7. Тя влага енергията си в неща, които си заслужават, за хора, които си заслужават

Научих този урок по трудния начин, когато в един период бях вманиачена да приготвям красива кутия за обяд за сина ми в училище. Прекарвах страшно много време да измислям тематични менюта, най-вече защото си въобразявах, че по този начин ще изглеждам страхотна майка в очите на учителя. Е , учителят имаше значително по-важна работа от това да забелязва, че съм направила котка с мустаци от сирене или нещо подобно. Синът ми пък просто искаше любимия си сандвич. Това беше излишно прахосано време. Сега предпочитам да правя неща, които наистина са от значение за детето ми.

8. Тя подрежда средата си така, че да я мотивира

Моята малка тайна не е, че съм по-дисциплинирана от останалите майки, а че си подреждам нещата така, че да ми е лесно. Преди да си легна, си слагам дрехите за фитнес до леглото, за да са първото нещо, което виждам сутринта. През нощта включвам телефона си да се зарежда в другата стая, за да не се изкушавам да поиграя няколко минути във Фейсбук, когато имам да правя други неща. Обувките винаги са до вратата, за да не ги търсим сутринта и други такива дребни, но полезни трикове.

9. Тя няма проблем да каже „не”

За да бъдете ефективни, трябва да знаете кога да казвате „да” и кога „не”. Повечето претоварени майки сами са виновни за това – не защото вършат много неща, а защото вършат неща, които не са тяхно задължение. Научете се да казвате „не” за неща, които не влизат в графика ви или не ви карат да усещате, че вършите нещо смислено. Не се чувствайте длъжни да се извинявайте, просто се усмихнете и кажете „не, благодаря”.

10. Тя знае, че не може да свърши всичко и не се чувства виновна

Никой не може да свърши всичко. Когато избирате да свършите едно нещо, друго бива пожертвано. Ефективните майки просто правят нещата, които имат значение за тях и не се тревожат за останалите. Те не прекарват дори минутка, изпитвайки чувство за вина за нещата, които не са направили. Защото това отнема време и енергия, които могат да се използват за други неща. Когато престанете да изпитвате чувство за вина, ще ви остане толкова много свободно пространство за завладяване на света – дори за онези кутии за обяд.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат.Точно затова и никога не го получават!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама