10 неща, на които да научите децата си


10 неща, на които да научите децата си
Снимка: iStock/Guliver

Родителството е много повече от ежедневна грижа за задоволяване на физическите нужди. То е мисия, чиято основна цел е да отгледаме добри и щастливи деца. 

Възпитанието не е лесна задача и сме сигурни, че ще се съгласите с нас. Всеки родител сам "моделира" своето дете, но има някои важни неща, на които трябва да ги научите. 

1. Ти си човек

Никой не е идеален и не очаквай да бъдеш перфектен във всичко. Понякога ще успяваш, друг път не. Просто давай най-доброто от себе си. 

2. Бъди търпелив

Не всичко става бързо и веднага. Понякога ще трябва да почакаш, за да получиш това, което искаш. Бъди търпелив и не се отказвай.

3. Прощавай на другите

Както казахме, ти си човешко същество. Това важи и за околните. Всички правим грешки, така че не бъди прекалено строг и непреклонен. 

4. Харчи разумно

Не говорим само за харченето на пари, макар че и това е важно. Споделяй времето, енергията, мислите, радостите, сълзите си с тези, които наистина ги е грижа за теб.

5. Бъди спонтанен

Не бъди винаги прекалено рационален и предпазлив. Поемай рискове и приключения. Извлечи най-доброто от тях, за да имаш живот, пълен със спомени, а не със съжаления.

6. Моделите са си модели

Ако имаше определен стандарт как трябва да изглеждаме, Бог щеше да ни направи всички да бъдем еднакви. Това, че едно момиче има супер дълги и стройни крака, не означава, че и ти трябва да бъдеш като нея.

7. Остани близък с родителите си

Да, може и понякога да са досадни и да те дразнят, но те ще бъдат до теб във всеки момент от живота ти. 

8. Бъди положителен

Животът не е само розов, той е шарен. Затова ще имаш моменти, когато всичко ще ти изглежда черно, но точно тогава трябва да се опиташ да бъдеш по-позитивен. Когато ти е тежко, просто си повтаряй: "И това ще мине". Наистина помага.

9. Грижи се за себе си

Това не означава да бъдеш егоист и да мислиш само за себе си. Първо трябва да обичаш себе си и да се грижиш за своите нужди, за да можеш да помагаш и на другите.

10. Радвай се на малките неща

Да, тривиално е, но пък е важно. Може да е на любимия ти сладолед, красива гледка или мило съобщение от близък човек.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Светът е огледало на твоите мисли, чувства и действия и винаги ще ги връща обратно към теб.

Дийпак Чопра

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама