4 фрази, които НИКОГА да не казвате на дъщеря си


4 фрази, които НИКОГА да не казвате на дъщеря си
Снимка: iStock/Guliver

Трудно е да се отглеждат дъщери. Светът има много остарели очаквания за момичетата, фокусирайки се върху тялото и външния вид, сякаш това е тяхната обща стойност. Да отгледаш дъщеря с непокътнато самочувствие, особено по време на пубертета, не е лесна задача. Затова родителите често прибягват до общи фрази, с които се опитват да обяснят лошото поведение на другите или да повишат доверието у децата си. Но точно тези 4 фрази не работят така.

1. "Той те тормози, защото те харесва"

Това е едно от най-вредните послания, които родителите могат да дадат на дъщерите си. То не само оказва ефект върху настоящето, но може да афектира и бъдещето им. Момичетата трябва да знаят от рано, че ако хората ги харесват, те трябва да бъдат третирани с достойнство и уважение. Казвайки, че едно момче се държи зле, защото изпитва привличане, учи децата какво да очакват в романтичните взаимоотношения.

2. "Бъди мила"

С фрази, подобни на тази, насърчаваме момичетата да поставят своите чувства, желания и нужди на второ място. Така се създават млади жени, които не искат да "разклатят лодката", да защитят себе си и да заявят позиция.

3. "Изглеждаш слаба/дебела"

Коментирането на тялото на момиче във всякакъв контекст, отрицателен или положителен, е в вредно. Това, което различни изследвания показват, е че всеки коментар за външния вид има потенциал да бъде разрушителен за детската психика, особено за момичетата.

4. "Добра работа"

Разбира се, няма нищо нередно в това да похвалите дъщеря си. Но проблемът с тази фраза е нейната неяснота. Неспецифичната похвала не е от полза за децата през повечето време, а освен това се фокусира върху резултата, а не върху процеса или усилията, които са положени.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама