4 съвета, за да отгледате добри деца


4 съвета, за да отгледате добри деца
Снимка: iStock/Guliver

Всеки родител иска да отгледа добро дете, с което да се гордее. Тъй като има толкова неща, за които да се притесняваме, не е изненадващо, че понякога се питаме дали се справяме добре с възпитанието и дали не допускаме грешки. С помощта на няколко малки жеста и личен пример може да отгледате мило и състрадателно дете.

1. Започнете с практикуване на търпение вкъщи

Имате да приготвяте вечеря, да отговорите на милиони имейли, а детето ви има нужда от помощ за домашните в същото време. Начинът, по който приоритизирате семейството и приятелите си, наистина има значение. Всъщност доклад от Университета Харвард обяснява, че начинът, по който реагираме на детските емоционални нужди, им помага да се чувстват ценени. И в отплата, те са по-склонни да ценят другите. 

2. Поставете децата в ситуации, в които те трябва да мислят за другите на първо място

Може да е е доброволчески проект в неделя или нещо малко, като да отстъпят мястото си на възрастен човек в трамвая. Когато направят добро, говорете с тях за това и деликатно ги окуражете да споделят с вас за това как са помогнали и как ги е накарало това да се почувстват. Това ще помогне на децата да разберат как дори един малък жест може да промени нещата.

3. Но не ги награждавайте за това, че са помогнали на други

Запомнете: Помагането за изчистването на кварталната градинка е самата награда. Макар че може да бъде изкушаващо да им дадете материална награда заради техния акт на доброта, това всъщност обезсмисля целта. Децата трябва винаги да помагат, а не само когато мислят, че ще получат нещо в замяна.

4. Помогнете им да говорят, когато се чувстват неудовлетворени

Независимо дали става въпрос за спор между братя и сестри, или с тяхното приятелче на детската площадка, да имате открит диалог с детето си за чувствата му или за нещата, които е казало в момента на раздразнение, ще му помогне да види и двете страни на ситуацията. Това също така е от полза, за да може да разбере своите грешки и как трябва да постъпва в бъдеще.

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама