4 въпроса, които да задавате на детето си всеки ден


4 въпроса, които да задавате на детето си всеки ден
Снимка: iStock/Guliver

Според скорошно проучване възрастните имат само средно около 12.5 минути на ден да разговарят с децата си. Приблизително 8.5 минути от това време обикновено се прекарва в обвинения и забрани, а само 4 минути остават за приятелски разговор.

Имайки това предвид, решихме да проучим как може да прекарвате по-пълноценно време с децата си. И ето какво открихме.

Писателката Джейми Харингтън казва, че пита децата си едни и същи 4 въпроса всеки ден. "Задавайте им въпроси с отворени краища, на които просто могат да отговорят с "да" или "не". Това окуражава децата да изразяват своите емоции и оценява техния избор", казва тя. Ето и кои са тези въпроси:

Как беше денят ти?

Неправилно: Кажи нещо! Зададох ти въпрос. Говори! Не мога да те чуя.

Правилно: Ще поговорим за това по-късно, ако искаш. Днес срещнах приятел, когото не бях виждала от 4 години. Представяш ли си?

Ако първоначално детето ви не иска да отговори или просто казва "добре" или "всичко е наред", не трябва да настоявате за по-пълен отговор. Кажете му как е минал вашият ден, нещата, които сте научили и на какво сте се насладили. Това им дава добър пример и ще ги окуражи да говорят за своите преживявания.

Какво се случва с приятелите ти?

Неправилно: Кой е Георги? Забранявам ти да се сприятеляваш с някого, докато не го видя със собствените си очи .

Правилно: Кажи ми за най-добрия си приятел. Как се отнася той с теб?

Може да попитате детето си за един специален приятел или може да зададете този въпрос генерално. Това ще накара детето ви да има доверие във вас и да се обърне към вас, ако се изправи с трудна ситуация.

Случва ли се нещо хубаво при теб?

Неправилно: Какво имаш предвид от "нищо хубаво". Не може да е истина. Не лъжи.

Правилно: Не бъди тъжен. Хайде да отидем на кино тази вечер.

Ако времето е лошо или вашето дете не може да се сети нищо хубаво, което се е случило през деня, трябва да се опитате да го развеселите. Може да отидете на кино или да играе на нещо интересно вкъщи. Такива дейности ще им отвлекат вниманието и ще им помогнат да релаксират. 

Имаш ли нужда от помощ за нещо?

Неправилно: Дай ми това. Нека аз да го направя.

Правилно: Прекрасно е, че искаш да го направиш сам. Кажи ми, ако имаш нужда от някаква помощ.

Повечето от нас намират за трудно да поискат помощ от други хора. Дете, което не е свикнало да получава помощ за малки неща, няма да попита родителите си и за подкрепа в трудни ситуации. Първоначално направете малки крачки. Предложете им да им помогнете с чистенето на стаята и, или с домашните. Не се страхувайте да попитате. Всъщност, питайки детето си дали има нужда от помощ всеки ден ви дава шанс да бъдете до тях, когато имат най-много нужда от вас. Това не означава, че трябва да започнете да правите всичко за тях.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

С думи също може да се докосва. Дори по-нежно, отколкото с длани.

Януш Вишневски

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама