5 храни, които даваме на децата си, а не трябва

  • 5 храни, които даваме на децата си, а не трябва
    Дата: Снимки: iStock/Guliver
Дата: 05.07.2018 Снимки: iStock/Guliver
Iwoman.bg

В днешно време децата започват да ядат големи количества захар от много ранна детска възраст. Това намалява чувствителността на вкусовите рецептори към "нормални" храни и те спират да бъдат атрактивни. Съществува и друга група вкусотии, която на свой ред не бива да се предлага на малки деца поради физиологичните характеристики на детското тяло. Ето кои 5 храни са наистина опасни.

1. Плодов сок

Соковете са най-популярната напитка сред децата от различни възрасти. Те са удобни, вкусни и имат цветни и интересни опаковки. И тук свършва всичко хубаво. Една чаша сок от 200 мл съдържа около 6 ч.л. захар, която се абсорбира от кръвта почти веднага и превъзбужда нервната система.

2. Йогурт

Детските плодови млека, по-известни като йогурт, съдържат цялата "менделеева таблица" и захарта определено не е най-голямото зло. Независимо, че рекламите ви убеждават колко полезни добавки са вложени в продукта. Предложете натурално кисело мляко, подсладено с пресни плодове.

3. Мюсли и други зърнени закуски

Бъдете сигурни, че не съществува детска зърнена закуска в голяма и шарена опаковка, която да е полезна за детето ви. Просто правило – колкото по-цветно отвън, толкова по-вредно отвътре. Заложете на фини овесени ядки, комбинирайки ги с плодове по вкуса на детето.

4. Мед

Според СЗО децата не бива да ядат мед преди навършване на 2 години. Това обаче е в строг разрез с българските поверия и "чалъми", които гласят, че намазан биберон с мед и сода бикарбонат може да пребори млечницата при кърмачетата. Ние ви съветваме да се доверите на педиатрите, тъй като е възможна не само остра алергична реакция, но и има сериозен риск от ботулизъм.

5. Грозде

Гроздето съдържа редица полезни витамини и минерали, но и може да бъде доста опасно за децата под 2-годишна възраст. Освен че зърната са големи и хлъзгави, което може да предизвика задушаване, храносмилателният тракт не може да ги обработи добре. Бананите са чудесен заместител.

Instagram

Етикети:

Общо коментари | 0  Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.