5 практики за лесно и евтино обзавеждане на малко жилище


5 практики за лесно и евтино обзавеждане на малко жилище
Снимка: AdobeStock

5 практики за лесно и евтино обзавеждане на малко жилище. Ето няколко полезни съвета: 

1.   Освободи възможно най-много пространство

Ако ти се налага да обзавеждаш малко жилище, най-семплата първа стъпка е да намалиш максимално обема от вещи, които притежаваш. Внимателната инвентаризация на дрехи, предмети и книги може да ти покаже с какво да се разделиш. Освобождаването от тях ще ти осигури място, което може да е много по-функционално. Затова намаляването на този обем е най-лесната и евтина първа стъпка, с която се решават много други проблеми.

Така например, вероятно никога няма да носиш дрехите, които не си използвал през последната година. Може не само да ги дариш, но и да ги продадеш, включително и в онлайн магазини. Същото важи и при книгите. Освен освобождаване на пространство, разпродажбата може да ти помогне с бюджета за мебелировка.

Ако нямаш достатъчно пространство, а не искаш задължително да се разделяш с всичко, което не използваш, може да помислиш за наем на допълнително пространство. Това може да е както специализирана услуга за наем на пространство, така и нещо по-семпло, като наем на гараж или таван на приятел. Следвай принципа KISS - keep it super simple - старай се всичко да е максимално просто.

2.   Направи си сам + декорация на достъпна цена

Възможността да изработиш сам мебелите си, които да ползваш, освен икономична, може да е и извънредно удовлетворяваща. В това отношение може да намериш куп идеи в интернет за създаване на легла, маси, бюра, стелажи, етажерки, столове, дивани от палети. Не са нужни много пари, или сериозни умения, нито сложни или скъпи инструменти, а предимно желание, ентусиазъм и време. А резултатите могат да са наистина впечатляващи и далеч по-добри от тези в магазина за мебели.

Същото важи и за декорацията - например саксии и вази могат да бъдат изработени не само от палети, но и от буркани и стара кухненска посуда. С помощта на хартия, папие маше и много търпение може да изработиш уникални лампи. В това отношение платформи като пинтерест са пълни с невероятни идеи за оформяне на интериор, който може да не ти струва почти нищо.

3.   Находки при разпродажби

Битаците, магазините за стари вещи, онлайн платформите за малки обяви, дори фейсбук групите за подаряване на вещи - това са все възможности за евтини, дори безплатни стари мебели. С малко усилия много от тях могат да бъдат освежени - като например с допълнителен слой лак.

Стари гардероби, чекмеджета и шкафове могат лесно да бъдат облепени от вътрешната страна със страници от списания, което да ги направи не само функционални, но и уникални. Често пъти можеш да намериш на безценица масивни мебели, които имат историческа и антикварна стойност.

4.   Умни решения за съхранение

От вилици и кухненска посуда в кухнята, до книги и документи в хола, дрехи, завивки и бельо в спалнята, филми, игри, бижута - списъкът е безкраен. Колкото повече време минава, толкова повече предмети събира човек. В едно малко жилище умните решения за съхранение имат голяма стойност. Така например, вместо закупуване на втори гардероб, простата смяна на закачалките - от стари, дървени и обемисти с модерни и тънки, е решение, което може да ти спести няколкостотин лева.

При съхранението на вещи е винаги добра идея да погледнеш нагоре и да оползотвориш вертикалата. Пространствата над вратите - особено в спалнята - са едни от най-лесните места, където винаги да окачиш етажерка. Никога не подценявай колко много неща може просто да окачиш на стената, която стои празна - включително и твоя велосипед. Ако имаш висока спалня, можеш с помощта на палети и греди да изградиш цял втори етаж, където да е леглото ти - при това с допълнително пространство за нощна масичка.

5.   Сгъваеми  и мултифункционални мебели

Сгъваемите легла и дивани са един от най-практичните начини да увеличиш свободното пространство. Така през деня можеш да използваш едно разпределение на стаята си, а нощем - съвсем друго. Ако се чудиш къде да прибереш завивките, спалното бельо или други вещи, може би малък диван или табуретка с място за съхранение ще реши проблемите ти? Бюрото също може да бъде сменено с разтегателно и така да спечелиш още пространство. Сгъваемите мебели може да са малко по-скъпи, но могат да увеличат функционалността на малко жилище. Затова и са предпочитани от семейства с няколко деца. Ако бюджетът ти не го позволява, си заслужава да помислиш за кредит, с който да финансираш подобни покупки. Може и да не си привърженик на тегленето на кредити, но  е много вероятно тези покупки да решат доста от проблемите ти и да ти осигурят по-добро качество на живот.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Това, за което човек постоянно мисли, ще дойде. И това, което постоянно отрича, и то ще дойде!  

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички