5 суеверия, свързани с високосната година


5 суеверия, свързани с високосната година
Снимка: iStock/Guliver

Със сигурност вече сте чули, че настоящата 2020 година ще бъде високосна. Може би за много хора това не означава нищо, освен че ще имаме още един ден бонус. Но знаете ли, че нашите баби и прабаби са имали редица вярвания, свързани с прословутите 366 дни? Разбира се, нито едно от тези суеверия не е било доказано научно, нито пък подкрепено от статистиката, но ако все пак сте силно суеверни и искате да се застраховате, предлагаме ви да се запознаете с нещата, които не трябва да правите през идните 12 месеца.

1. Не се сключва брак

Това е първото и най-важно поверие. Още от древни времена се смята, че съюз, сключен в година, управлявана от Луната, а не от Слънцето, е обречен на провал. От друга страна, разводът в такива години също не е препоръчителен, защото хората, които се развеждат във високосни години, трудно се задомяват повторно. 

2. Носят се сребърни бижута

Хора от различни краища на света и различни култури и до ден днешен вярват, че среброто има силата да гони лошия късмет. Не се знае къде точно се е зародило това поверие, но е факт, че и в България се спазва. Вярва се, че високосната година носела беди със себе си, заради дяволското число 66, което влиза в състава на общия брой календарни дни. Среброто пък има способността да ги неутрализира. Монетите от миналото днес са заменени от обикновени сребърни бижута.

3. Бременните и родилките не трябва да се подстригват

Тези дами не трябва да режат косата си, не само за да не се случи нещо лошо, но и да не се отнеме от късмета на бъдещото новородено. Като цяло, основното поверие е, че бременните не трябва да са доближават до никакви остри предмети през високосната година, но с годините явно е „еволюирало“.

4. Не се строи или купува имот

Независимо дали сте имали намерение да купувате ново жилище или да строите къща, по-добре отложете. Вярва се, че новият дом го застрашава разруха, бедност и пожар. От друга страна, обитателите са най-силно застрашени от болести и нещастия.

5. Първият дъжд отмива лошия късмет

Чудите се дали няма начин да се презстраховате от лош късмет? Има! Много хора вярват, че високосната година ще донесе здраве, късмет и благоденствие на всеки, осмелил се да излезе без шапка или чадър под първия дъжд.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Най-голямата болест в днешните времена е да не бъдете обичани.

Принцеса Даяна

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама