5 урока, на които искам да науча дъщеря си


5 урока, на които искам да науча дъщеря си
Снимка: iStock/Guliver

Майка съм на 2-годишна дъщеря и докато я гледам как расте, виждам как се променя с всеки изминал ден. Искам да й покажа толкова много неща, да я науча на всичко, което трябва да знае за живота. Ето и 5 урока, които ще предам на нея, за да бъде пълноценен и щастлив човек.

1. Ти си страхотна и не позволявай на никой да ти казва обратното

Ти, моя скъпоценна любов, си прекрасно човешко същество. Ще има времена в живота ти, когато някои хора ще се опитат да те накарат да се чувстваш недостатъчно добра, красива, умна... Да бъдеш тийнейджър е трудно, знам го от личен опит. Има много заядливи хора. Може никога да не разбереш защо са такива, но не им позволявай да отнемат щастието ти, искрата ти. Вместо това си напомняй всеки ден, че си страхотна.

2. Заслужи го и го притежавай, скъпа

Само защото искам да ти дам света, това не означава, че мога или ще го направя. В живота е важно да разбереш колко е хубаво да постигнеш сама нещо, за което много си се старала. Искам да знаеш, че е важно да бъдеш независима жена, а аз ще бъда винаги до теб.

3. Казвай каквото мислиш и мисли каквото казваш

Използвай думите си внимателно, тъй като те нараняват много повече, отколкото физическото насилие. Думи като "мразя" и "отвращение" трябва да бъдат използвани за неща като майонеза и акне, а не за хората, които са около теб.

4. "Не" е една от най-важните думи

Наистина е важно да знаеш кога да кажеш "Не". На приятелките си, които смятат, че ще е забавно сами да си подстрижете бретоните, на момчето, което ти предлага нещо забранено. И може би понякога на мен, твоята майка, която със сигурност ще искам да облечеш нещо, което смятам, че е очарователно, но ти не се чувстваш комфортно в него. Макар че някои могат да те накарат да повярваш, че е добре да угаждаш на всеки, ще постигнеш много повече неща, ако правиш нещата, които искаш. Нещата, които цениш. И най-вече нещата, които те карат да се чувстваш щастлива.

5. Знай, че си само в началото на пътешествието си

Понякога може да смяташ, че когато всичко върви надолу, това е краят на света. Но не е. Обещавам ти. Светът е огромно и невероятно място. Училището и университетът, макар да са важни, са малка част от целия ти живот.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама