6 често срещани грешки при отглеждането на момче


6 често срещани грешки при отглеждането на момче
Снимка: iStock/Guliver

Обществото има определени очаквания от момчетата и момичетата. Старомодните традиции, които битуват в обществото, диктуват как трябва да се държат децата от различни полове, какви хобита трябва да имат и дори как трябва да се чувстват. В действителност доста от тези правила трябва да бъдат забравени според редица психолози. Ето кои са най-често допусканите грешки, що са отнася до отглеждането на син.

1. Че всичко се решава с говорене

Психолозите казват, че съвременните хора все още не са готови напълно да се откажат от агресията. Това е естествен защитен механизъм, който в някои ситуации може да бъде единственият изход. Например, когато дете на същата възраст има агресивно отношение към вашето дете и е невъзможно да се избегне конфликта. Честно казано, момчето ви може да бъде унижено, ако се опитва постоянно да говори и да обяснява. Понякога просто трябва да отстоява себе си.

2. Че всичко се решава с физическо насилие

Всичко казано в горния параграф не означава, че трябва да научите сина си да разрешава всеки конфликт с груба сила. Да отстояваш себе си не означава атака и агресия.

3. Когато „сватосвате“ детето

Майките и бабите смятат, че е сладко, когато синът им си играе с момиче, било то и на детската площадка. Децата не разбират хумора във въпросите „Тя гадже ли ти е?“ или „Харесваш ли си я?“и ако подчертаването на какъвто и да е контакт с момичетата стане постоянен, малкото момче вероятно ще изгради неувереност в общуването със срещуположния пол.

4. Повтаряте му, че момчетата не плачат

Първо, това кара момчето да се чувства емоционално ограничено. Започва да мисли, че естествените емоции, са нещо, което трябва да бъде скрито. Второ, предизвиквате погрешно схващане за другите хора. Трето, когато го осъждате и сравнявате с момиче, в главата на детето насаждате идеята, че да си момиче е срамно и че жените са по-лоши от мъжете.

5. Когато го карате да бъде „кавалер“

Другата крайност е да се опитате да отгледате истински джентълмен още от дете, като същевременно поставяте личните нужди, желания и дори абсолютно нормални чувства за справедливост „на изчакване“. Трудно е детето да разбере защо човек от един пол има привилегии спрямо човек от друг пол. Особено, взимайки предвид факта, че момичетата рядко са по-слаби от момчетата, когато са по-малки.

KАК ДА НЕ СТАНЕШ ВРАГ НА СОБСТВЕНОТО СИ ДЕТЕ

6. Когато го карате да целува и прегръща възрастните

Разбираемо е, че по-възрастните поколения се чувстват много щастливи, когато получават целувки и прегръдки от милия си внук. Но ако се върнете назад във времето, ще си спомните, че малцина от нас наистина са харесвали тези моменти на нежност.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че сте с нас тук и сега!

Времената са трудни и ние имаме нужда от вашата помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на iWoman.bg. Благодарим ви!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за iWoman.bg

Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама
Реклама

Най-красивият грим за една жена е страстта.

Ив Сен Лоран

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама