6 ключови умения, които имат децата с висока емоционална интелигентност


6 ключови умения, които имат децата с висока емоционална интелигентност
Снимка: Istock

Има толкова много неща, които родителите искат да направят за децата си, за да бъдат здрави, успешни и щастливи, но това далеч не е толкова лесна задача колкото изглежда.

Вижте още: Директор на родно училище със силно послание: Защо трябва да уважаваме учителя на детето си

Ключова за децата е емоционална интелигентност, която ще ми бъде в огромна помощ за всеки един етап от живота им. 

Експерти са стигнали до заключението, че децата с висока емоционална интелигентност имат шест ключови умения.

1. Разпознават невербалните знаци

Децата с висока емоционална интелигентност разбират по-добре чувствата на другите хора, като следват езика на тялото и изражението на лицето им. Можете да забележите това, ако детето ви се обърне към вас, заявявайки, че някой от приятелите му е мълчалив и иска да му помогне.

2. Те показват емпатия и състрадание

Емоционално интелигентните деца не само разпознават емоциите на другите хора, но и умеят да проявяват загриженост. Ако детето ви предлага помощ на другите, когато са тъжни и насърчава връстниците си да играят, вие сте на прав път.

3. Мога да назова емоциите си

Едно от ключовите умения при децата е разпознаването и назоваването на емоциите. Желателно е детето ви да изразява емоциите си и открито да казва как се чувства, когато например не може да нареди пъзел.

4. Те са адаптивни

Адаптацията е умение, което ще бъде полезно, когато детето порасне, когато разбере, че не всеки може да се адаптира към него. Дете, което е в състояние да се справи с рутинните промени или да понесе спокойно лошите новини, показва емоционална зрялост.

Вижте още: Ето на какво трябва да научите детето си на 5, 10 и 15 години, за да бъде успешна личност

5. Слушат внимателно

Ако детето ви внимателно следи и слуша какво правите и казвате, то е емоционално интелигентно. Например, когато им разкажете как сте прекарали деня си, те внимателно следят поведението ви, задават въпроси и проявяват искрено любопитство.

6. Те контролират поведението си

Емоционално интелигентните деца могат да се справят с големите емоции, да запазят спокойствие в критични ситуации и да вземат интелигентни решения. Желателно е да останат съсредоточени върху това, което предстои.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си Аз.

Ърнест Хемингуей

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама