6 практични съвета към всички мами


6 практични съвета към всички мами
Снимка: iStock/Guliver

Когато сте бременна, четете всякакви книги, с които да се подготвите за майчинството. Но с появата на бебето, трудно намирате време. Освен това сте супер фокусирани върху ежедневните грижи, затова идеята какво да правите, когато то порасне, изглежда далечна. Независимо дали наскоро сте станали майка или вече имате малко дете, тези съвети ще са ви от полза.

1. Нормално е да правите грешки

Няма такова нещо като перфектен родител. Наистина. Ще се проваляте и това е напълно нормално. Опитвайки се да бъдете едно от тези митични същества, наречено идеален родител, ще ви накара да почувствате безсилие и некомпетентност. Правенето на грешки може да е добро нещо, когато ни дава възможност да даваме пример на децата си какво да правят, когато те допуснат грешка и как да постъпят с почтеност и отговорност. Вместо да се обвинявате, че сте лоша майка (не сте), погледнете на това като начин да разберете в кои сфери може да имате нужда от подкрепа или повече опит.

2. Избягвайте спорове, когато децата ви са гладни или им се спи

Знаете какви ставате, когато сте гладни и имате нужда от сън, затова не очаквайте детето ви да се чувства по различен начин, когато изпитва същите неща. Ако се опитвате да възпитавате децата си, когато са гладни, съобщението ви няма да бъде чуто. Запазете урока за времето, когато са готови да слушат.

3. Използвайте правилната похвала

"Страхотна работа" и "Ти си толкова умен/умна" излизат от устата ни толкова често, защото обичаме децата си и искаме те да се чувстват специални, но изследвания са открили, че тези комплименти всъщност могат да им пречат. Психологът Карол Дуек нарича това установен начин на мислене. Децата, които имат такъв начин на мислене, често стават несклонни да поемат рискове и не опитват нови дейности от страх да не изглеждат глупави или да изгубят статуса си на специални и талантливи. Затова е по-добре да бъдете по-специфични и да хвалите усилията на детето да постигне нещо като добра оценка.

4. Отделете си време за вас

Да отделяте време за себе си е съществен начин да бъдете по-добър родител. Не чакайте да намерите по-подходящо време. Включете го в графика си като бизнес среща. Ако сте преуморени, вашите резерви на енергия и търпение са намалели. Когато не се чувствате добре, това прави много по-трудно да реагирате спокойно и умело на ежедневните предизвикателства при отглеждането на деца. Затова си отделете време за спа, медитация, среща с най-добрата ви приятелка - вие го заслужавате.

5. Кажете на децата какво да правят, а не какво да не

Думите "не" и "недей" са едни от най-често използваните в родителския речник, защото искаме децата ни да правят добри избори. Но ако просто казваме "Спри да правиш това" или "Не прави това" не им обясняваме какво всъщност трябва да сторят вместо това. Следващият път, когато им обяснявате, че поведението им не е правилно, бъдете сигурни, че го комбинирате с дискусия или инструкция какво би било по-добра алтернатива и защо.

6. Да се справим с мрънкането

Децата са естествено любопитни, затова те са длъжни да тестват границите ви и да видят колко далеч могат да стигнат. Те просто се опитват да разберат света и експериментират. Следващият път, когато малчуганът ви хленчи за играчка или лакомство от магазина, погледнете на това като на експеримент, което то прави с вас, за да види какво може да постигне. След това реагирайте по съответния начин. Ако не искате да засилите хленченето, това не позволявайте да ви повлияе.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Твърде много хора купуват неща с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които дори не познават.

Цицерони

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама