6 признака, че сте израснали в токсично семейство


6 признака, че сте израснали в токсично семейство
Снимка: iStock/Guliver

Избухвания, безпокойство, скриване на истински емоции и ниско самочувствие - за съжаление някои родители успяват да предадат всички тези негативни качества на децата си. Техният егоизъм и безразличие към чувствата на наследниците им оказват огромно влияние върху тях в детството им. В резултат на това децата започват да се самокритикуват, чувстват се безпомощни и имат проблеми в социалния си живот.

Вижте още: 18 неща за живота, които трябва да научите сега

Познаването на причините за нашите страхове и безпокойство може да ни помогне да ги излекуваме и да направим живота си по-добър.

Днес ви представяме 6 знака, че сте израснали в токсична семейна обстановка:

1. Страхувате се от манипулация

Доста често се случва токсичните семейства да използват манипулация, за да контролират други членове на семейството. Ежедневно това поведение не е нормално и се превръща в емоционално насилие. Това може да ви накара да се чувствате така, сякаш вярвате по-малко на другите хора около вас и да ви попречи да поддържате връзки. Чувството, че сте постоянно манипулирани от вашето семейство също може да доведе до поведение на избягване.

2. Имате трудности със социалните контакти и доверието в другите

Някои родители може да не са успели да осигурят на детето си необходимата подкрепа, а в друг сценарий някой може да живее в семейство, където чувства, че винаги трябва да бъде нащрек. По-късно ще стане трудно да се отърсите от чувството на безпокойство. В крайна сметка може да развиете трудности с доверието към други хора и отварянето към тях.

Като постоянно виждат и изпитват физическо и емоционално насилие, малтретиране и пренебрегване, децата формират своя собствена картина на взаимоотношенията. Като големи хора те може да не разбират как изглежда грижовната и здрава връзка. Такива деца стават възрастни хора, които винаги подсъзнателно чакат всички около тях да бъдат взискателни, да ги обвинят за нещо или да ги разочароват.

Вижте още: Не е важно къде отивате и каква е целта ви, а дали сте щастливи по пътя

 3. Трудно понасяте провала

Децата, отгледани в токсична среда, може постоянно да се чувстват така, сякаш не са достатъчно добри или дори безполезни. Родителите им може винаги да са поставяли прекомерни изисквания към тях и да са ги обвинявали, ако не отговарят на очакванията им. По принцип те са развили ниско самочувствие и липса на грижа за себе си. Ето защо и най-малката грешка или провал може да ги изплаши и да доведе до избухване.

4. Липсва ви чувството за самоидентичност

Положителната семейна „оценка“ е основен елемент за нас, когато говорим за нашето психично здраве. Тя е също толкова важна, колкото и чувството да си обичан и да принадлежиш. Ако отношенията между детето и родителите му са насилствени, тогава то може да започне да има проблеми с вътрешния си свят, своята идентичност и самочувствието си. Това води до негативни ефекти като тревожност и дори депресия.

5. Много се критикувате

Ниското самочувствие, създадено от токсични родители, кара детето да се чувства глупаво, недостойно и незаслужаващо да получи нещо по-добро. Във всичко, което правят тези деца, те се самокритикуват, колебаят се и се замислят. Те са приели, че са по-лоши от другите, което ги кара да страдат психически, но не могат да променят ситуацията, защото не получават необходимата психическа подкрепа.

Вижте още: 8 техники да не избухвате, когато някой ви лази по нервите

6. Поставяте емоциите си на последно място

Вербално или физически малтретиращите родители пренебрегват емоциите на децата си. Освен това, ако те се опитват да изразят чувствата си, това може да доведе до повече малтретиране от страна на родителя. В резултат на това децата свикват да крият своята болка, негодувание и гняв. По-нататък в живота си те може да започнат да дават приоритет на емоциите на другите пред своите собствени.

Потискането на емоциите също оказва влияние върху самоидентификацията на човек. Трудно им е да разберат кои са, как се чувстват и какво искат в живота си. Така че те не успяват да се развият в сферите на живота, които са важни за тях, защото психически винаги са блокирани от несигурност и предишна липса на близост.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Вчера е история, утре е загадка, а днешния ден е дар. И всеки нов ден крие нов дар.

"Кунг фу Панда"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама