6 въпроса, които да зададете на децата си, за да станат силни


6 въпроса, които да зададете на децата си, за да станат силни
Снимка: iStock/Guliver

Всички родители искат най-доброто за децата си. Но трябва да знаем, че "Ние ръководим децата си, но не ги контролираме" (Д-р Шефали Цабари). 

Сигурни сме, че целта ви е да отгледате и възпитате здрави и щастливи хора. Важно е да намерим баланса между нашите амбиции и това, което е най-добро за тях, за да могат сами да се оправят в живота. Ако искате те да станат силни и пълноценни хора, които знаят какво искат, трябва да им задавате тези 6 въпроса.

1. Какво си мислиш?

Това е прекрасен начин да ги накарате да се отворят пред вас и да започнете разговор. Важно е да им предоставите сигурно място за споделяне, защото ако сте прекалено настоятелни, те ще отстъпят и разговорът ще приключи. Децата ви трябва да се чувстват наистина комфортно, за да свалят "защитата си". По този начин ще изградите много силно доверие.

2. Как смяташ да се справиш с това?

В началото може да е неловко за детето, тъй като се очаква от него да поеме отговорност. Но постепенно ще го научите да търси решения на проблемите си. Дори да има нужда от вашата помощ за нещо, то само ще е решило, че така е най-добре.

3. Обмислил ли си своите опции?

Понякога, дори да знаят какви са вариантите им, това им дава възможност да ги изследват по-обстойно.

4. Искаш ли да говорим за това?

Давате им възможност да говорят и да изберат дали искат. Бъдете готови да получите "Не" като отговор и знайте, че това е нормално. Ако не искат да споделят с вас в момента, оставете ги. Те ще дойдат при вас, когато са готови, тъй като сте оставили вратата отворена, вместо да ги затворите в стая, настоявайки да говорят на секундата. 

5. Как се почувства?

Този въпрос трябва да им зададете след нещо, което са споделили с вас. Така продължавате разговора и им показвате, че се интересувате от това, което са казали. Когато наистина се ангажирате с децата си, така ги правите силни, независими и подготвени да се справят с живота. Лесно е за родителите да им отговарят просто с "добре" и "аха". Но колкото повече им позволявате да изразяват себе си, толкова повече ще споделят с вас.

6. Гордея се с теб, а ти?

Всяко дете, независимо на каква възраст е, иска да знае, че неговите родители се гордеят с него. Това му помага за самочувствието му и придобиването на нови умения, с които да може да се справи с нещата, а също така да взима по-мъдри избори.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама