7 начина, по които разглезваме децата си, без да осъзнаваме


7 начина, по които разглезваме децата си, без да осъзнаваме
Снимка: iStock/Guliver

Със сигурност знаем, че не трябва да купуваме много скъпи дрехи и играчки на децата си, за да не ги разглезим. Но се оказва, че има някои неподозирани начини, чрез които го правим. Ето 10 неща, които трябва да избягвате, ако искате вашето дете да расте с реална преценка за стойността на нещата.

Угаждането му по отношение на храната

Със сигурност не е приятно вашето дете да изхвърли на пода храната, която сте готвили няколко часа. Но трябва да се въздържате от това да започнете да приготвяте нещо ново в 7 вечерта. Най-лесната алтернатива е просто да му дадете кисело мляко.

Обличате ги, когато вече са прекалено големи

Експерти са на общо мнение, че децата до 4-годишна възраст могат да се обличат сами и да си мият зъбите - с надзор, очевидно.

Предлагате им пълно обслужване

Накарайте децата да бъдат отговорни, като ги научите да си мият чиниите след ядене или да си оправят сами стаята, след като са разпилели всичките си играчки. По този начин ще им осигурите основни умения за справяне. 

Прекалено много им помагате с домашните

Когато децата влязат в основното училище, изследователи от Университета в Харвард са открили, че родителската помощ с домашните всъщност може да понижи оценките. 

Намесвате се прекалено много в приятелствата им

Може би сте забелязали, че вашето дете и най-доброто му приятелче имат проблеми помежду си. Не се намествайте веднага. Когато позволите на детето си само да разреши конфликтите си, това ще подобри неговото самочувствие. Предприемете действия единствено, ако то ви помоли или ситуацията стане сериозна.

Награждавате ги

Изкушаващо е да отбележите някое негово постижение с нова играчка. Но да отпразнувате техния успех с оригинална похвала има повече ползи за изграждането на техния характер, отколкото да им купите нещо.

Не отстоявате думата си

"Не" трябва да значи "не", а не "Най-вероятно не, но може би, ще видим. Децата чувстват сигурност, когато вие постоянно поставяте граници - и с достатъчно повторение е по-малко вероятно те да пробват тези ограничения. Когато се държите несигурно, това са сигнали за тях да преговарят (или да крещят), за да видят дали могат да получат това, което искат. Затова, ако сте решили да спрат да ядат определени вредни храни, дръжте на думата си. 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама