7 ненужни съвета към младата майка


7 ненужни съвета към младата майка
Снимка: iStock/Guliver

Раждането на бебе е прекрасно събитие и изпълва със смисъл и щастие живота не само на майката и бащата, но и на техните родители. Но също така носи и много промени и отговорности. Младата майка започва да се притеснява дали ще се справи и съветите на близки и приятели понякога повече й вредят, отколкото помагат. Неотдавна една майка сподели най-добрия съвет, който някога е чула - "Не слушай чужди съвети". Нека видим кои съвети педиатърът смята за излишни и дори вредни.

За много майки (особено неопитните) първата година от живота на детето се превръща в безкраен изпит по родителска пригодност. При това изпитващите, членове на семейството, лекари, хора, които желаят да споделят опита си с непознатата, може да са на диаметрално противоположно мнение по въпросите на храненето, къпането, възпитанието… Майка ви знае всичко за кърменето, макар че от първия ден на изписването ви е хранила с адаптирана смес. Свекърва ви е твърда привърженичка на Спок. Сестрата на мъжа ви се счита за експерта на семейството, защото работи в неврохирургичното отделение за възрастни като медицинска сестра. Съседката ви е майка на три деца, която пропагандира естественото родителство. Всички те са готови да споделят с вас опита си, да ви посъветват и да ви посочат грешките. Основно правило – не вярвайте на това, което ви казват, дори събеседникът ви да изглежда много компетентен и видимо по-опитен от вас.

1. Детето трябва да се претегля преди и след хранене, желателно е всеки ден

Този съвет само ще ви навреди, защото може да ви разтревожи. Известно е, че адреналинът потиска образуването на окситоцин и това нарушава производството на кърма. Вие ставате нервни, нетърпеливи, предавате тревогата си на детето. Освен това при различните кърмения детето може да изсуква различно количество мляко (след къпане или разходка апетитът му е по-голям, а след сън не суче толкова енергично; възможно е просто да иска да бъде по-близо до вас). Достатъчно е да претегляте детето веднъж месечно (ако имате притеснения – веднъж седмично), при това на един и същ кантар. Повечето майки го правят по време на консултациите при педиатъра.

2. Добрата майка трябва да кърми детето си поне до една година

Майчиното мляко е най-добрият продукт, който майката може да предложи на детето. Но процесът на кърмене трябва да носи взаимно удоволствие, иначе провалът ви е сигурен. Не си струва да кърмите въпреки себе си, само за да угодите на близките си. Ако се погрижите за качествена адаптирана смес и внимателно въведете твърдите храни (когато им дойде времето), ако не лишавате детето от близостта си и телесния контакт с него, то ще се развива напълно нормално.

3. Биберон-залъгалката уврежда захапката

До неотдавна стоматолозите и ортодонтите бяха категорично против биберон-залъгалките, но в последните години те бяха реабилитирани от същите тези специалисти. Производителите успяха да създадат залъгалки, които могат да помогнат при недоразвита горна челюст например. Биберонът помага на много деца да се успокоят, защото през първите месеци сукателният рефлекс е доминиращ. За да бъде напълно удовлетворен, можете да давате биберона след кърмене. Важно е да не злоупотребявате с него. С порастването си, детето трябва да се учи да изразява емоциите си, да се справя с новите предизвикателства, да пробва на вкус предмети и вещества, да усъвършенства собствения си глас. Затова в устата му не бива да има нищо излишно. Много специалисти смятат, че е по-добре детето да смуче палеца си. Първо, то трябва да го извади от устата си, за да се научи да го ползва по предназначение – да пълзи, да хваща, да прегръща и т.н. Второ, с такъв „биберон“ едва ли ще можете да си осигурите търсената тишина.

4. Детето трябва да бъде оставяно да се наплаче, иначе ще порасне капризно и зависимо

Днес учените знаят значително повече за децата, от времето на масовото увлечение по методите на д-р Спок. За хармоничния си растеж и развитие децата имат нужда от привързаност, топлота и грижа, не по-малко, отколкото от правилно хранене и дневен режим. Доказано е, че точно внимателното и грижовно удовлетворяване на всички потребности на новороденото през първите седмици му помага да развие чувството си за безопасност. Точно това чувство, малко или много, ще го направи по-независимо и уверено в себе си. През първите три месеца след раждането е особено важно веднага на откликвате на плача на детето. Да го вземате на ръце е необходимост! Едни бебета имат нужда постоянно да бъдат носени в слинга или кенгуруто, други бързо се научават да се успокояват само като чуят гласа на мама. Това зависи от темперамента на детето, от емоционалния климат в семейството и в голяма степен от душевното състояние на майката. Затова трябва да полагате усилие да запазите спокойствие, както за себе си, така и за останалите членове на семейството. За какво спокойствие можем да говорим, ако бебето се скъсва от рев в креватчето си, а стресираната му майка се е затворила в банята, по съвета на "опитните", и убеждава себе си, че целият този кошмар е за доброто на детето?

5. Детето трябва да бъде разхождано всеки ден, независимо от времето

Разходките, особено в парка или извън града, са много полезни и за детето, и за майката. Но когато следвате този съвет, трябва да спазвате мярката. Когато навън е -10, едва ли може да става дума за удоволствие. Няма нужда да изпитвате угризения, че сте останали вкъщи, заради студеното време, ледения вятър, дъжда или жегата при над 30 градуса. Все пак вие сте само млада майка, не сте викинг.

6. Захранването трябва да започне след третия месец

Преди двайсет години доктрината беше такава: на три месеца, а понякога и по-рано, вече трябва да се разнообразява менюто на детето, като постепенно се включват зеленчуци, плодове, месо, риба и т.н. После обаче беше доказано, че ранното захранване (преди 5-ия месец) може да провокира алергични реакции. Яйцата, рибата, глутенът, някои плодове и зеленчуци са сериозни рискови фактори. Според препоръките на Световната здравна организация, най-добрата храна за бебето през първите 6 месеца е майчиното мляко.

7. Домашно приготвените пюрета са по-полезни от купените

Не се оправдавайте, ако сте избрали да храните детето с готови пюрета. Те са със строго контролиран състав и качество на продуктите, изобилстват от витамини и протеини, съдържат толкова сол, захар и други компоненти, колкото е в състояние да преработи детският организъм в съответната възраст. При смесено хранене – кърмене и пюрета - картината е почти идеална. При напълно изкуствено хранене винаги можете да добавите към пюрето парченце плод, сухарче и т.н.

Източник: mamaninja.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Един имаше, който ме разплакваше. Обичах го, повече от всички, които ме разсмиваха..

Елиф Шафак, "Любов"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама