7 неща, които трябва да казвате на детето си всеки ден


7 неща, които трябва да казвате на детето си всеки ден
Снимка: iStock

"Не можем да моделираме децата според нашите желания, трябва да ги приемаме и обичаме такива, каквито Бог ни ги е дал", казва Гьоте.

Факт е, че всяко дете идва на тази земя със свой собствен характер. Всяка жена, която е била в родилно отделение, може да потвърди, че дори новородените бебета са с различен нрав - някои по-тихи, други по-гласовити, а трети по-гладни. Това, което зависи от нас родителите, е да им помогнем от малки да извървят пътя към личности.

Вижте още: Баба Ванга за мисията на всяка майка

Днес ви представяме 7 неща, които трябва да казвате всеки ден на детето си, за да му помогнете да развие характер на стабилна и отговорна личност.

1. Какво прави днес в училище/детската градина?

По този начин ще научите детето, че е нещо нормално да споделя ежедневието си с вас. В неговото подсъзнание ще се запечата това, че вие имате интерес към живота му, когато не сте заедно.

2. Винаги ще бъда до теб

С тези думи в психиката на детето започва да работи моделът, че то е защитено и подкрепяно от вас. Освен това тези думи помагат за по-задълбочена връзка между родител и дете.

3. Как е твоят приятел?

Когато задавате този въпрос на детето си всеки ден, тренирате в него навика да споделя и да има отворена комуникация с вас, което ще ви е от полза, когато влезе в пубертета.

4. Какво мислиш за...?

Интересувайте се постоянно от мнението на дето си по различни теми. По този начин детето се чувства значимо и започва да развива лидерски качества и отговорност.

5. За какво си благодарен днес?

Този въпрос е подходящ и за възрастни хора. Той помага да се научим да бъдем благодарни за малките неща от ежедневието.

6. Какво мислиш, че трябва да направим?

Измисляйте лесни казуси от ежедневието и се допитайте за мнението на детето. По този начин се разивива критичното им мислене.

7. Обичам те!

Казвай те го по няколко пъти на ден, казвайте го дори, когато се карате за нещо, защото децата, които се чувстват обичани стават големи хора, които могат да обичат!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама