9 неща, на които да научите детето за тялото му


9 неща, на които да научите детето за тялото му
Снимка: iStock/Guliver

Когато детето ви стане на 8 или 9 години, започва да задава въпроси, свързани с тялото му. Приближаващият пубертет допълнително усилва неговото любопитство. Сега е моментът да проведете с него честен и откровен разговор и да му дадете отговорите, които търси. Ето някои неща, за които е добре да поговорите:

1. Телата имат различни форми и размери

Момчетата: Нормално е момчето да се интересува как изглежда и да иска да бъде привлекателно. Избягвайте да го наричате "кльощаво" или "дебело", както и да правите негативни коментари за собственото си тяло. Поговорете си за нереалистичните очаквания към телата ни.

Момичетата: Нека разговорите, които водите с дъщеря си се фокусират по-скоро върху здравето, отколкото върху теглото и това как изглежда. Тя ще бъде подложена на достатъчно критично отношение и нереалистични очаквания от страна на медиите. Ако сте обсебени от тялото – своето или нейното – дъщеря ви ще развие същата обсесия. Вместо това я подкрепяйте и окуражавайте да се интересува от неща, които нямат нищо общо с тялото.

2. Тялото може да прави много неща

Момчетата: Насърчавайте сина си да бъде активен и да опитва нови неща – спортове, игри с приятели. Движението е добро не само за тялото, то изгражда активна нагласа към живота и учи момчето как да взаимодейства с другите хора.

Момичетата: Не притискайте дъщеря си да спортува. Тялото е страхотно само по себе си заради толкова много неща. Вместо да се фокусирате върху теглото й, насърчавайте я да бъде активна физически заради начина, по който се чувства и приятелствата, които завързва.

3. Грижете се за него – от глава до пети

Момчетата: Здравословното хранене и личната хигиена са важни, но наблегнете и на правилата за безопасност в случай на инциденти. Научете сина си винаги да носи каска, когато кара колело, скейтборд или ролери и винаги да си слага предпазния колан в колата.

Момичетата: Здравословно хранене, физическа активност и достатъчно сън. Научете дъщеря си да се храни три пъти плюс две здравословни закуски и пет плода или зеленчука дневно, както и да ограничи съдържащите захар безалкохолни напитки.

4. Как функционира

Момчетата: Използвайте директен език, когато обяснявате на сина си за частите на тялото и неговите функции. Използването на галени бебешки наименования може да ви изглежда сладко, но всъщност ще го притесни повече.

Момичетата: Тялото е прекрасно, но понякога издава различни шумове и миризми. Научете дъщеря си за различните (и нормални) функции на нейното тяло, особено за вагината, червата и пикочния мехур. Това ще й помогне да се чувства по-комфортно и уверено по отношение на тялото си.

5. Промените в пубертета

Момчетата: Осем години е подходящата възраст да запознаете момчето с това, което го очаква – мутиране на гласа, окосмяване, ерекции, изпотяване, акне и др. Децата трябва да са подготвени за пубертета, преди да е започнал, за да се притесняват по-малко.

Момичетата: По същия начин е добре и момичетата да бъдат подготвени отрано. Репродуктивното здраве и менструацията са важни теми. Разбирането на промените, през които нейното тяло ще премине, ще помогне на дъщеря ви да се чувства по-малко притеснена и засрамена.

Очаквайте продължение!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Истината е, че всички ще те нараняват; просто трябва да намериш онзи, за който си струва да страдаш.

Боб Марли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама