Как да говорим с децата за чувствата им


Как да говорим с децата за чувствата им
Снимка: iStock/Guliver

В дните на изолация заради пандемията от COVID-19 всички сме изправени пред трудности, свързани с промяна на начина ни на работа, ежедневието ни и още куп предизвикателства. Особено уязвими са децата, Затова е много важно да говорим с тях за това как се чувстват и какво изпитват, да им покажем, че техните емоции и чувства за важни за нас.

Най-лесният начин да се научат да говорят за емоциите си и да ги изразяват по-подходящ начин е като им показваме, че ще бъдат чути. Специалистът по Ранна детска интервенция Цветлина Ганева от "Нашите деца" споделя защо децата имат нужда от пространство, в което да споделят.

Защо е важно да говорим с децата за емоциите?

* Ще им помогнем да научат още за различните емоции и чувства;

* Ще имат възможност да разберат повече за собствените си емоции и чувства и начините, по който могат да ги изразяват или регулират;

* Ще ги насърчим да наблюдават емоциите и чувствата на останалите и различните стратегии за справяне с тях;

* Ще насърчим доверителната връзка между нас и детето и ще имаме възможност да реагираме своевременно при проблем или да предотвратим конфликтни отношения;

* Ще насърчим развиването на емпатия при децата;

* Ще им помогнем да са по-адаптивни спрямо промените и да търсят различни стратегии при стресови ситуации като тази.

Изразяването на чувствата и емоциите спомага за тяхното разбиране. Децата учат за емоциите по същия начин, по който се учат да пишат, да четат, да карат колело... Kак става това? Kато изпробват различни неща, разбира се! Опитват се да имитират поведения, получават обратна връзка за това как се справят хората около тях. И също като всичко останало, което правят, в някои неща се справят по-добре, а други са им трудни и имат нужда от подкрепа.

ДО ВСИЧКИ МАЙКИ В ИЗОЛАЦИЯ: ВИЕ СТЕ СИЛНИ

Ето няколко идеи как чрез игра да изградим пространство, в което да учим и говорим за емоциите с децата

* Насърчете децата сами да ви разкажат какво знаят за емоциите, напишете думите на лист и разкажете повече за всяка една от тях. Поговорете с детето, ако нещо го тревожи в този момент.

* Подберете снимки на хора с различни изражения и отправете предизвикателство към децата да отгатнат кой каква емоция изпитва. Научете повече за всяка една от емоциите, като обогатите знанията на децата.

* Опитайте на малки картонени листчета да изобразите основните видове емоции, прибавете думите към тях, разбъркайте ги и нека децата ги подредят правилно. След това можете да ги питате в какви ситуации можем да се чувстваме така - щастливи, да се страхуваме, изненадани и как можем да ги разпознаем и т.н. Разкажете им и вие за ситуации, в които сте изпитвали различни видове емоции, как сте реагирали, какво ви е помогнало в трудните моменти.

* Изиграйте емоция, която другите да отгатнат - мимиките, които децата и възрастните ще проиграят, освен че могат да се превърнат в забавна игра за цялото семейство, ще бъдат и начин децата да бъдат по-емпатични към случващото се на другия и това, което той преживява. Така децата по забавен начин могат да научат още повече за това колко е важно да изразяваме своите емоции, но по подходящ начин. Как да ги изразяваме и същевременно как да ги разпознаем в другите.

* Измислете истории за емоциите, в които героите по позитивен начин са успели да се справят с тях и проведете разговор с децата. (Като споделят с някого, изпели са песен, играли са настолна игра с татко и мама, помогнали са вкъщи, нарисували са картина и т.н.)

Не забравяйте!

* Разкажете на децата, че всеки човек в различни моменти изпитва различни емоции и това е негово право. Преживяването на емоции е сложен феномен, свързан с различни обстоятелства и хора. Емоциите могат да придобиват различни форми, да имат различни проявления и не бива децата да се срамуват от тях или да ги потискат, но ние възрастните сме хората, които можем да ги научим да ги изразяват по начин, по който да не наранят другите.

* Разкажете на децата колко е важно да уважаваме своите собствени емоции и тези на другите, за да можем да си помагаме.

* Насърчете децата да допълнят със свои идеи как да се справим с дадена емоция. (Например какво можем да правим вкъщи, за да развеселим някого, да не се страхуваме толкова много от някой или нещо и т.н.).

ДЕЦАТА И КОРОНАВИРУСЪТ: МИТОВЕ И ФАКТИ

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама