Как се възпитават най-щастливите деца в света


Как се възпитават най-щастливите деца в света
Снимка: iStock/Guliver

Всеки родител иска най-доброто за детето си, но се оказва, че малчуганите в Холандия са най-щастливите в света (поне според УНИЦЕФ). 

В какво се крие тайната и как холандските родители отглеждат и възпитават децата си. Авторите на книгата "The Happiest Kids in the World: How Dutch Parents Help Their Kids (and Themselves) by Doing Less" разкриват отговорите.

1. Холандските майки дават на децата си шоколад за закуска

Казва се "hagelslag" - филийка намазана с масло и поръсена с шоколадови пръчици. Не е изненадващо защо тези деца имат толкова високи нива на серотонин.

2. Холандските деца нямат домашни до гимназията

До 6-годишна възраст децата не се занимават с четене, писане и основна математика, а се залага на структурирана игра. Холандските родители "не изпращат своите малки деца на уроци по музика или академични програми за обогатяване или се тревожат за тяхното интегриране в правилната детска градина". И това отношение към образованието продължава, докато навършат 12 години. "Домашната работа не трябва да се прави за сметка на спорт, хобита и развлекателни дейности", казва един учител в книгата. Вместо това, холандската образователна система, при която всеки влиза в колеж, е в услуга на децата, тъй като ги поставя под минимален стрес. Има по-голям акцент върху това, което детето иска и учителят смята, че е най-добре за него, отколкото върху стремежите на родителите. 

3. Холандските деца играят навън без надзор

Холандските родители учат децата си да плуват, да карат колело и да пресичат улицата безопасно около 4-годишна възраст. След това постепенно "удължават каишката", така че децата на 6 години да могат да си играят в парка без придружител, да карат колелата си със съучениците си около 8 и да играят на улицата без надзор в слънчево или дъждовно време. В резултат холандските деца не изискват постоянно внимание от възрастните. Те знаят как да се забавляват сами. Това не означава, че родителите не се интересуват от тях и ги оставят на произвола на съдбата, а просто се опитват да ги направят по-независими.

4. Холандските родители прекарват много време с децата си

Средно холандските родители работят по 29 часа седмично и отделят поне един цял ден, за да прекарат с децата си. Типичните семейства ядат закуска и вечеря заедно, а също така ходят на почивка 3 пъти годишно. И макар че 75% от майките работят на непълно работно време, бащите играят по-равностойна роля в грижата за децата. "Когато детето има температура, например, холандските родители ще се редуват кой да остава при него вкъщи, тъй като повечето работодатели показват разбиране.

5. Холандските родители не се стараят да бъдат толкова перфектни

Много родители се фокусират прекалено много върху неща, които техните деца на могат да направят, а не върху това, което могат. Много споделят мнението, че ако не паднат, няма да се научат. Но холандските родители го дават по-спокойно и не се стараят да бъдат толкова перфектни.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама