Лекар: Трябва ли бебета и малки деца да носят маски


Лекар: Трябва ли бебета и малки деца да носят маски
Снимка: iStock/Guliver

Задължителното носене на предпазни маски влезе в сила преди 2 седмици, но дебатите за тяхната полза витаят из обществото все по-настоятелно. Още по-ключов момент е, че в наредбата не се посочва никаква възраст, тоест по презумпция малките деца също трябва да са „оборудвани” със защитното и явно магическо покривало за уста и нос.

Според редица лекари обаче малките деца под 2 години в никакъв случай не трябва да носят подобна маска. Д-р Лий Аткинсън, педиатър от Американския център за контрол и профилактика на заболяванията, смята че „Маската влияе на въздушните пътища и възпрепятства дишането, което може да доведе до задушаване”.

КЪМ УПРАВЛЯВАЩИТЕ: ВИЕ ДЕЦА ИМАТЕ ЛИ?

Но какво да кажем за децата на 3 и 4 години? Според Аткинсън децата на възраст между 3 и 6 години са ”особена” категория, защото едновременно са по-големи, но не достатъчно самоосъзнати. Носенето на маска може да бъде сложно чисто психологически и емоционално и родителите трябва да намерят най-доброто решение. В много случаи това просто е избягване на обществени места като магазини, градски транспорт и дори паркове, ако има много хора. Но няма никаква причина едно дете да носи маска, ако просто се разхожда в градски условия.

Друг вариант е родителите да направят носенето на маска или шал забавно, за да насърчат децата.

"Преструвайте се, че това е маска на супергерой. Накарайте детето си да я украси или изберете текстилна с любим герой. Практикувайте у дома за по-кратко време." казва лекарят.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама