От личен опит: С бебе на море


От личен опит: С бебе на море
Снимка: iStock/Guliver

Със сигурност всяка млада мама е чувала митове, легенди и коя от коя по-ужасяващи истории, свързани с прословутата "почивка" с бебе на море. Казвам "почивка", защото с дете под годинка това понятие някак губи смисъл – както една приятелка ми каза преди да тръгнем "няма такова нещо като почивка, просто отиваш да гледаш детето в друг град”. И се оказа права, но пък в крайна сметка всички сме доволни и щастливи от този престой на морския бряг.

За мамите, които се чудят дали да се заемат с това предизвикателство, ще кажа, че точна възраст за първа среща между море и бебе няма. На плажа видях както новородени, така и "набори" на около 7-8 месеца. По-важна е продължителността на престоя. Ако сте решили да отскочите само за 3-4 дни, това време е достатъчно само и единствено за разболяване. Морето  е  силен  климатичен  фактор  и  ако  не  се  спазват  някои  правила,  още  на  втория  ден  ще се сблъскате с ужаса на всяка майка - хрема.

Съветвам ви първите няколко дни да се придържате към нормалния си градски ритъм, колкото и да бленувате за ледено студено фрапе, взирайки се ту в блъскащите се вълнички, ту в заспалото ви съкровище. Оставете му ден-два да се климатизира към по-влажния въздух и бриз и чак след това проведете така вълнуващата (по-скоро за вас) среща с пясъка.

Когато най-накрая се доберете до плажа, ще осъзнаете, че толкова рано сутринта компания ще ви правят пируващи гларуси, изтрезняващи чужденци и други семейства с бебета. Лично ние разтоварвахме "кервана" около 8 и се прибирахме в 12 за обяда на мъника. През това време всичко минаваше по "мед и масло", благодарение на стотиците играчки, които мъкнем и негово величество – басейна. И като стана дума за бебешкото басейнче, силно ви препоръчвам от онези модели, които имат козирка, така че не е нужно да носите около 5 чадъра за удобството (и сянката) на наследника ви. Тъй като в моя случай малката хуна е под година се наложи да носим и туба с вода, за да напълним въпросния мини-атракцион. Ако и вашето бебе все още лапа ръце, играчки и общо взето всичко, което види – тубата с вода също ще ви е от полза, за да си спестите някой и друг стомашен вирус от морската вода.

За моя огромна радост, малкото кашонче от памперси, пълно с най-различни лекарства, остана неотваряно. Но все пак си бях "опаковала" спокойствие, носейки както задължителните, така и силно препоръчителните медикаменти – нещо за сваляне на температура, аспиратор за нос, физиологичен разтвор, ампули с витамин Ц, спрей против комари, няколко вида пробиотици, лекарства за повръщане и диария, прахчета против обезводняване и т.н.

Така че, скъпи майки, не е задължително да имате главоболия с детето по време на почивката, доста по-вероятно е да си изкарате чудесно.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Твърде много хора купуват неща с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които дори не познават.

Цицерони

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама