Правилни отговори на 8 неудобни детски въпроса


Правилни отговори на 8 неудобни детски въпроса
Снимка: iStock/Guliver

Понякога децата задават въпроси, които ни карат да се чудим дали да се смеем или да плачем. Но за детето е важно да научи отговора. Те не искат да бъдат игнорирани, лъгани или да им се смеят заради тяхната наивност. Поради тази причина ви предлагаме правилните отговори на някои от най-смущаващите въпроси.

1. От къде съм дошъл?

Бъдете честни, но не навлизайте в много детайли. 

"Когато хората се обичат един друг, те се целуват и прегръщат. Татко дава своите клетки на мама, те се събират с нейните и в корема й започва да расте бебе. То става по-голямо и един ден в мама няма достатъчно място и така си се родил ти." 

На по-големите деца може да разкажете за спермата и яйцеклетките.

2. Защо момичетата и момчетата са различи долу?

Опитайте се да му кажете за това без неловкост и не забравяйте, че детският интерес към неговите генитали е напълно естествен.

"Различни са, за да могат да се раждат деца. Момчето има пенис и 2 тестиса. Момичето има вагина и матка. Момчето и момичето порастват, влюбват се и искат да имат деца. Те си пасват като парчета на пъзел. След това се ражда ново бебе."

3. Защо се карате?

Децата подсъзнателно се чувстват виновни, когато техните родители спорят. Важно е да разбере, че това не е по тяхна вина.

"Хората спорят, тъй като не винаги са съгласни един с друг. Децата се карат, а също така и родителите. Но винаги се сдобряваме, тъй като се обичаме. И двамата те обичаме."

4. Кого обичаш повече - мен или сестра ми?

Братята и сестрите винаги се конкурират за любовта на родители им. Не трябва да използвате едно дете като пример за техните братя и сестри или да казвате, че обичате някое повече, тъй като се справя по-добре в училище.

"Ти си различен и нашата любов към всички вас се изразява по различни начини. Но ние обичаме всички ви еднакво, както вие обичате мама и татко еднакво. И двамата сте много ценни за мен."

5. Защо тази жена е дебела?

Не шъткайте на детето си, ако обърне внимание на необичайно изглеждащ човек на публично място, което да доведе до неудобен момент.

"Всеки е различен. Хората могат да бъдат високи, слаби, дебели, тънки. Понякога хората изглеждат различно, защото са болни. Не може да ги нараняваш, изтъквайки тяхната различност. Не трябва да ги сочиш. По-добре е да ме попиташ по-късно, когато сме сами, за да си сигурен, че няма да разстроиш никого."

6. Ще ме нарани ли докторът?

Обяснете на детето си, че лечението е необходимо. Никога не го наричайте страхливец или им се присмивайте за това, че ги е страх.

"Докторът не иска да ви нарани. Тяхната работа е да се борят с болестите. Може да бъде малко болезнено, но без тях няма как да се подобрите. Когато бях болна, също ми биха инжекция. Беше страшно, но се справих. И ти можеш."

7. Ще умра ли? Ти ще умреш ли?

Не лъжете детето си за смъртта. Те могат да приемат истината.

"Хората, животните и дори цветята умират един ден. Това е законът на природата. Това означава, че има място на този свят за всички, които се раждат. Един ден всички ще умрем, но това няма да се случи скоро. Аз ще си отида, когато съм много възрастна, както баба, а ти вече ще си пораснал. Ще имаш собствени деца. След това те ще пораснат, ще остареят и след това ще си отидеш. Но ще живееш прекрасен живот, изпълнен с приключения и открития."

8. Защо ме оставяш, за да отидеш на работа?

Обяснете, че вашата работа е нещо, което трябва да направите. Обърнете внимание на радостта, когато се приберете отново вкъщи и се видите отново. 

"Не искам да те оставям, но трябва и няма какво да направя по въпроса. Работата е много важна. Но помни, че ще се върна вечерта и ще бъдем много доволни, че отново се виждаме. Нека да направим размяна. Ти ще вземеш моята гривна, а аз твоята играчка и ще чувстваме присъствието на всеки един от нас, когато сме разделени. "

Правила за отговаряне на детски въпроси:

* Детето не трябва да знае повече от това, което питат. Дайте им прости отговори. 

* Не ги лъжете. Ако не знаете отговора на въпроса им, просто го признайте пред детето си. След това открийте отговора заедно. Този подход само ще заздрави вашия авторитет, тъй като лъгането е израз на слабост. Когато детето научи истината от някого другиго, ще трябва да им обясните защо сте ги излъгали.

* Никога не им говорете по снизходителен начин с тон на учител. Никога не им се подигравайте, отнасяйте се към техните молби сериозно. Със сигурност искате детето ви да се върне в бъдеще при вас с повече въпроси. 

* Размишлявайте върху мотивацията за техния въпрос. Понякога въпросът на вашето дете може да е несъзнателна молба за помощ или заради прикрит страх. Опитайте се да разберете какво точно иска вашето дете.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Без жената мъжът е просто нелепа шега.

"Цар Плъх"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама